Menu
Vodní meloun

Vodní meloun

Jeho hlavní sezóna začíná v polovině června a trvá do konce srpna. Tohle úžasné ovoce by nemělo chybět v žádném menu!

Jak ho vybrat: Vybírejte pevný, symetrický vodní meloun, bez otlaků nebo řezů. Zralý vodní meloun je tmavě zelený a měl by mít jedno místo na svém povrchu zcela žluté, což znamená, že dozrával na slunci. To můžete snadno zkontrolovat tak, že zjistíte, zda je dostatečně těžký na svou velikost, tím, že ho nadzvednete. Nebo na něj poklepejte, pokud uslyšíte plný zvuk, je vše v pořádku. Meloun byl sklizen jako zralý. 

Vaření: Chutná skvěle samotný nebo ho můžete zkombinovat syrový v salátech. Je skvělý do nápojů, také s alkoholem. Pokud si chcete užít trochu odlišné chuti tohoto úžasného ovoce, můžete ho hluboce zamrazit, anebo grilovat.

Hodí se k: citronu, limetce, odlišným melounům, červené cibuli, lesnímu ovoci, kokosu, mátě, okurkám, rajčatům, salátu, hovězímu, ústřicím, krevetám, vepřovému, ke kozímu a feta sýru, chilli, skořici, čokoládě, koriandru.

Tip: Melouny se semínky jsou většinou chutnější než ty bez semen.

Broskve

Broskve

Mohou se sklízet od května do pozdního září podle toho, v jakém pásmu a klimatu se pěstují a jaké je počasí, ale většinou je jejich hlavní sezóna v červenci a srpnu.

Jak je vybrat: Intenzita jejich barvy označuje zralost a u některých odrůd je doprovázena i vůní. Vyberte si broskve, které nemají otlaky, škrábance nebo zvrásněnou slupku, a které vypadají, že jsou na svou velikost těžší. Po sklizení broskve ještě dále dozrávají.

Vaření: Jsou perfektní na konzumaci čerstvé a za syrova v salátech, nebo smoothies, ale lze je použít i mnoha jinými způsoby. Můžeme je péct, pošírovat, grilovat, vařit nebo restovat. Můžeme je používat jak ve sladkých pokrmech jako jsou džemy, pudinky, koblihy nebo v drůbežích pokrmech, ale také s vepřovým, nebo telecím masem.

Hodí se k: česneku, muškátovému oříšku, koriandru, zázvoru, bazalce, mátě, vanilce, citrónové trávě, lesnímu ovoci, rajčatům, fenyklu, hroznům, limetce, blumám, třešním, mangu, pomerančům, máslu, máslovému krému, brandy, sýru mascarpone, mandlím, pekanovým ořechům, kokosu, drůbeži.

Tip: Broskve se skvěle hodí k sýru gorgonzola, i ten má ovocnou a krémovou chuť. Můžete je zkombinovat coby předkrm třeba s tyčinkami crostini a podávat s oslazeným krémovým sýrem a tymiánem.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu