Menu

Druhy sýrů

Jednotlivé sýry dělíme podle způsobu srážení, podle tvrdosti, podle zpracování a podle obsahu tuku v sušině.

Podle srážení máme sýry tvarohové a sýry sýřené. Dle tvrdosti pak rozdělujeme sýry na čerstvé (lučina, žervé, cottage, mascarpone…), měkké, plísňové s bílou plísní na povrchu (hermelín, brie, camembert…), polotvrdé (chedar, gouda, eidam…) a tvrdé (parmezán, pecorino…).

Zvláště evropské země jsou pak hrdé na své „vlastní sýry“ a každá kuchyně, ať už česká nebo zahraniční, ráda využívá právě těchto lokálních surovin na přípravu autentických receptů.

Mezi oblíbené české sýry patří například Blaťácké zlato nebo balkánský sýr. Slovenští sousedé si potrpí na oštiepok, parenicu nebo korbáčiky. Francouzi jsou hrdí na své Brie, Beaufort nebo Bleu d’Auvergne. V Itálii zase rádi používají Gorgonzolu, Mascarpone či Grana Padano. Ve Švýcarsku pak milují jejich Ementál.

Eidamská cihla

Eidam má jemnou, nepříliš slanou chuť, během zrání chuť sílí a struktura je více drobivá. Sýr je téměř bez zápachu, barva je nažloutlá a sýr běžně obsahuje 30 - 45 % tuku v sušině. Je vhodný na vaření, smažení, zapékání i na posyp pokrmů jako třeba v receptu na květákový quiche s rajčaty.

Ementál

Původně švýcarský sýr, který je definován svými typickými dutinami uvnitř. Obsah tuku v sušině je běžně 45 %. Ementál se konzumuje samotný, lze ho ale využít i v kuchyni například na fondue, na zapékání nebo do salátů.

Cottage

Tvarohový sýr s jemnou chutí, který obsahuje stopy syrovátky. Cottage se konzumuje samotný, s pečivem, s ovocem nebo zapečený v nejrůznějších pokrmech jako například v receptu na vaječnou omeletu s uzeným lososem

Mozzarella

Mozzarella

Italský poklad ve tvaru oválu, který má sněhobílou barvu, lesklý povrch a obsahuje syrovátku. Čím je sýr zralejší, tím intenzivnější má chuť. Oblíbená je zejména „Mozzarella di Bufalla Campana“ D.O.C z buvolího mléka. Používá se na pizzu, do těstovin, salátů, k masu a podobně. Skvělá je i ve frittatě se špenátem

Parmezan

Parmezan

Slavný v celém světě sýr Parmigiano Reggiano je vyráběn od 13 století. Originální sýr vzniká z kravského mléka v regionech: Parma, Emilia-Romania, Modena, Bolonia a Mantua. A na čem záleží jeho chuť? Na všem! Počínaje čím se živí krávy, přes regionální tradice až po místního počasí. Mladý parmezán se ideálně hodí k vínu, starší můžeme nastrouhat do salátů, na masa nebo do těstovin. Dozrálý, pokropený balzamikovým octem, podávaný spolu se sušenými fíky a ořechy je výborným předkrmem.

Mascarpone

Mascarpone

Jemný, krémový, čerstvý sýr vyrobený ze smetany, který pochází z Itálie. Snadno načichne jiným jídlem ve své blízkosti, proto se doporučuje skladovat ho odděleně. Oblíbený je hlavně do dezertů jako tiramisu a jako náplň do dortů. Zkuste ho použít třeba v receptu na ananasové taštičky

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu