Menu

Zajímavost: Sugo se v Itálii historicky vyrábí při takzvaném „rajčatovém dni“. Jde o italskou tradici, kdy se ke konci sezóny sejdou celé rodiny, které konzervují rajčata. Cílem je jejich další užívání – třeba právě příprava suga nebo pasírování. 

Samotné sugo se pak vyrábí ze zralých rajčat vařených s extra panenským olivovým olejem, cibulí, česnekem a kořením. Je to základ pro mnoho klasických italských jídel, jako je pizza, penne a další.

 

Na jaká jídla se sugo používá?

Sugo využijete na mnoho různých pokrmů a způsobů. Nejvíc se hodí jako základ na pizzu, také jako lahodná omáčka s masovými kuličkami (Polpette) nebo jako základ pro klasické italské masové ragú do boloňských špaget nebo lasagní. 

Obecně se sugo hodí ke všem krátkým i dlouhým těstovinám. Můžete ho ale také podávat s bramborovými noky. Luxusní je i jako dip k italskému pečivu Ciabatta nebo Focaccia. Dále samozřejmě skvěle poslouží k přípravě rajské polévky, rajské omáčky anebo polévky minestrone.

Vyzkoušejte také recept na tresku s bazalkovo-petrželovou krustou na rajčatové omáčce, kde bude základem vaše vlastní sugo.

 

Základní ingredience:

  • čerstvá rajčata, rajčata konzervovaná anebo loupaná
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • cukr
  • oregano
  • černý mletý pepř
  • olivový olej 

Další ingredience, které můžete na sugo použít: 

  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • máslo
  • čerstvá bazalka

Jak připravit sugo?

  1. Rajčata spařte, oloupejte (anebo neloupejte) a rozvařte doměkka na cibulce, kterou orestujete na kapce olivového oleje 
  2. Česnek nasekejte, přidejte sůl a spojte s rajčaty 
  3. Přidejte cukr, oregano a pepř dle chuti, vše dobře promíchejte
  4. Poté přidejte olivový olej a znovu promíchejte 
  5. Na konec směs propasírujte nebo rozmixujte na hladké pyré, svařte a nalijte do sklenic nebo rovnou používejte

Tip: Loupat či neloupat rajčata? Když je necháte ve slupce, zachováte v nich největší množství lykopenu, zdraví prospěšné látky, která je obsažena ve slupce. Proto doporučujeme rajčata uvařit ve slupce a následně je pasírovat. Tím zachováte v sugu potřebné vitamíny, ale zbavíte ho jak slupek, tak jadérek.

 

Jaké jsou další pozitivní účinky rajčat na zdraví?

Rajčata jsou plná vitamínů, zejména obsahují vitamíny skupiny B, A, C, D, E, ale i minerály jako fosfor, mangan, zinek, vápník a mají antioxidační účinky. Dále také obsahují kyselinu listovou. Co to všechno ale znamená? 

  • Rajčata pročišťují organismus
  • Podporují imunitní systém 
  • Zvyšují schopnost těla bojovat s infekcí 
  • Snižují množství toxinů v těle
  • Podporují činnost ledvin
  • Snižují cholesterol

Co dělat se zbylým rajčatovým sugem?

Sugo vám vydrží po celý rok, když ho uvaříte, nalijete do sklenic, zavaříte a budete uchovávat v chladu a temnu. Sugo 

můžete také zamrazit, klidně naporcované v plastových odměrných miskách.

 

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu