Menu

Pandemie coronaviru navždy otřásla provozem restaurací. Jednou z největších změn bylo přizpůsobení jídelníčku. Nyní se snažíme udělat různá jídla s menším množstvím ingrediencí nebo jednu ingredienci využívat na několik různých způsobů tak, abychom byli nákladově efektivní, ale vytvářeli jsme skvělé recepty.

Tento článek není jen o přizpůsobení jídelníčku omezením pandemie. Vytvoření všestranné kuchyně je dovednost, která zvýší ziskovost a konzistenci v nadcházejících letech, bez ohledu na to, co přinese budoucnost.

Zde jsou nejlepší způsoby, jak udělat více s menším počtem ingrediencí pro všestrannější a cenově výhodnější menu.

  1. Vyberte si charakteristické ingredience, které lze použít ve více receptech
  2. Ozvláštněte položky na menu odvážnými a chutnými omáčkami
  3. Přejděte z čerstvého na mražené
  4. Pokuste se ze svých ingrediencí vytěžit maximum
  5. Zaměřte se na popisky jednotlivých položek na menu

Pojďme se podívat na úžasné výhody, které plynou z vytváření všestranných menu, a pak se podívejme do hloubky na uvedené techniky. Ukážeme vám také několik dalších způsobů, jak zvýšit efektivitu vaší restaurace.

Výhody přizpůsobení menu tak, abyste toho udělali více s méně surovinami

Zvládnutí všestranného menu podpoří úspěch restaurace. Zde jsou výhody změny jídelníčku tak, aby obsahoval méně surovin.

  • Připravte nabídku tak velkou, respektive malou, aby se vešla do telefonu. Je to výhoda ve chvíli, když si zákazníci objednávají jídlo na dovoz na svých mobilních zařízeních. Nezahlcování zákazníků může být navíc přínosné. Nechte je soustředit se na to, co umíte nejlépe.
  • Ušetřete čas a peníze a věnujte je na školení přípravy různých položek menu.
  • Méně položek menu zjednodušuje celý proces – zkracuje dobu přípravy, dodání i servisu. 
  • V dobách pomalejšího podnikání vám užší nabídka zajistí, že suroviny zůstanou čerstvé. Suroviny nebudou mít čas se zkazit, protože je v nabídce s méně položkami stihnete spotřebovat.
  • Prostor na skladování zásob je menší, což může znamenat možnost upravit design restaurace a obecně nižší náklady na skladování.
  • Nákupem většího množství stejných položek namísto menšího množství více položek můžete vyjednávat s dodavateli a ušetřit peníze za jednotku.

Nákup menšího množství ingrediencí je samozřejmě zásadní, zvláště v nepředvídatelných časech v restauračním byznysu – ale méně ingrediencí nemusí znamenat nekvalitní gastronomii.

Pokud uvažujete o tom, že svůj jídelníček zredukujete na svá nejlepší a nejuniverzálnější jídla, neváhejte. Některé z nejúspěšnějších restaurací a řetězců už zúžily své menu až o 40 %. Například McDonald's rozhodně nelitují svého rozhodnutí, že omezí svou nabídku. Jsou mistry svých receptur a šetří značné náklady i čas na přípravu jídel. 

Jak udělat menu ve své restauraci všestrannější

Jak můžete změnit svůj jídelníček, aniž byste snížili kvalitu? Klíčem je výběr méně ingrediencí, které jsou stále vysoce kvalitní, a zaměření se na ta jídla, která zákazníci milují a po kterých touží nejvíce. 

V první řadě zužte nabídku na své nejprodávanější položky. Kromě tohoto prvního kroku existují další způsoby, jak zvýšit všestrannost a nákladovou efektivitu vašeho menu. Jak na to:

Výběr ingrediencí a jídel, aby se menu stalo populární

Musíte vybrat jen ty nejlepší a nejuniverzálnější ingredience, které přinesete do kuchyně. Vyberte si opravdu kvalitní věci, které jsou nezbytné pro vaše nejoblíbenější jídla. 

Například: 

  • Vyberte si jeden nejlepší sýr, který se snadno rozpouští a chutná úžasně, pokud podáváte pizzu, sendviče a další jídla, která obsahují sýr. Zamyslete se nad mléčným produktem, díky kterému bude několik položek menu výjimečných a budou chutnat neuvěřitelně.
  • Položky, jako jsou polévky s výraznou chutí, lze použít v několika pokrmech. Například rajčatovou polévku můžete podávat samotnou nebo může být použita jako základ pro omáčku.
  • Pokud si děláte vlastní pečivo, zamyslete se nad jeho všestranným využitím nebo nad možností, co všechno lze připravit z jednoho základního těsta.

Zvažte, čím jsou vaše položky na menu skutečně výjimečné. Berte v úvahu kvalitu, nejen kvantitu, a také cenu. Je možné, že jeden výrobek je levnější, ale neuděláte s ním tolik parády, jako s o něco dražší, ale kvalitnější surovinou. Nakonec můžete koupit třikrát více levnějšího produktu, abyste docílili stejného receptu. 

Ozvláštněte položky menu odvážnými a chutnými omáčkami

Připravujte charakteristické omáčky, které lze použít v celém menu k vytvoření speciálních chutí, a to i pro více jídel. Používejte omáčky Knorr a upravte si je svými vlastními ingrediencemi. Tyto výrazné a chuťově vyladěné omáčky lze použít hned na několik způsobů, kterými levnější formou ozvláštníte standardní pokrmy. Patří sem například Knorr Sunshine Chilli nebo Knorr Professional Kouřová esence. Pomocí těchto jednoduchých doplňků proměníte cokoli, ať už to jsou placky, pizzy, saláty nebo hranolky. Stejný koncept lze použít na všechny druhy polevy a doplňků, jako jsou džemy, ořechová másla atd.

Udělejte ze svého menu něco úžasného

Každý kuchař i spotřebitel ví, jak drahé může být třeba maso. Na druhou stranu jste skvělý šéfkuchař a pomocí správných technik dokážete vyladit i ta levnější masa k úžasným chutím. S dostupnějším masem můžete svůj rozpočet trochu ušetřit a vytvořit bohatší nabídku.

Se správnými recepturami můžete vytvořit velkou a dlouhodobou poptávku po těchto skvělých masových pokrmech, což do budoucna výrazně sníží váš rozpočet.

Je také důležité si uvědomit, že ceny některých kusů masa se v průběhu let změnily. Například krátká žebírka a kuřecí křidélka bývaly jedny z nejlevnějších kusů, ale dnes jsou populárnější, a proto mnohem dražší. 

Vytěžte z oblíbených ingrediencí maximum

Pokud je vaše restaurace otevřena celý den a podává dvě nebo tři jídla, můžete použít stejné ingredience v různých částech dne. Například slanina a čedar ze snídaňového menu se mohou večer hodit na pořádný slaninový cheeseburger. Využijte opětovného použití stejných, typických ingrediencí, díky kterým vaše pokrmy zachutnají zákazníkům znovu a znovu.

Všechno je to o názvu a popisku pokrmů

Pamatujte, že je to všechno o popisech pokrmů. Není třeba se soustředit na řez masa, pokud to není „filet mignon“. Místo toho udělejte to, co umíte nejlépe, a zdůrazněte textury, popište chutě, rozehrajte smysly a celkový zážitek z jídla.

Závěr: Inventář ingrediencí je všechno

Pamatujte, že například společnost Chick-fil-A klade důraz na kuřecí sendvič a téměř všechny položky z nabídky se točí kolem křupavého, šťavnatého a lahodného kuřete smaženého na arašídovém oleji. Co z toho plyne? Stačí vám jedna kvalitní všestranně využitelná surovina.

Klíčem k úspěšné restauraci je vybudovat své podnikání na několika skvělých položkách menu, za kterými se zákazníci budou chtít stále vracet. Kterými pokrmy chcete být známí vy? 

Jedním z nejlepších způsobů, jak minimalizovat náklady a zvýšit efektivitu, je zúžení a zefektivnění zásob. Pokud zákazníkům poskytnete příliš mnoho možností, může to ve skutečnosti odvést pozornost od vašich skutečných mistrovských děl, na to nezapomínejte. 

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu