Menu

Porcování drůbeže - několik tipů

Základem správného porcování drůbeže je ostrý nůž a deska na krájení masa.

Množství porcí masa se odvíjí od velikosti kuřecího, kachního nebo husího masa. Menší maso můžeme rozdělit na 8 částí, větší klidně i na 12.

Aby byl vývar ještě chutnější, dochuťte ho koncentrovaným kuřecím bujónem Knorr Professional.

Porcování kuřete krok za krokem

V tabulce níže najdete postup, jak naporcovat kuře na 8 kusů: dvě prsa, dvě dolní stehna, dvě horní stehna a dvě křídla.

 

Dolní kuřecí stehna

Dolní kuřecí stehna

Kuře položte na záda tak, aby prsa směřovaly nahoru.

Jednu nohu odtáhněte od těla. Nařízněte kůži mezi stehnem a prsy. Stehno táhněte od těla, dokud se stehenní kost nezlomí. Následně rozřízněte i kloub a kůži a stehno oddělte od těla.

Postup opakujte s druhou nohou. 

Horní kuřecí stehna

Horní kuřecí stehna

Nohu položte kůží dolů. Najděte bílý tukový proužek - místo, ve kterém se nachází kloub, který spojuje horní a dolní stehno. Rozřízněte bílý proužek, abyste oddělili horní a dolní stehno.

Opakujte s druhým stehnem.

Křídla

Křídla

Křídlo otáčejte, dokud nenajdete místo, ve kterém se kloub spojuje s prsy. Rozřízněte kloub a oddělte křídlo od těla.

Opakujte s druhým křídlem.

Prsa

Prsa

Předtím, jak uříznete prsa, odstraňte hřbet. Kuře rozřízněte od konce hlavy přes hrudní koš na jedné straně páteře. Opakujte na druhé straně páteře, abyste ji mohli odstranit.

Prsa položte kůží dolů. Nůž umístěte do středu a rozřízněte prsa na polovinu přes kost a chrupavku. Z obou polovin vyřízněte vidlici (kost).

 

Kuře je po naporcování připraveno k dalšímu zpracování. Pro přípravu pečeného kuřete potřete kousky masa trochou oleje a posypte kořením na drůbež Knorr Delikat. Pečte v konvektomatu.

Porcování kachny, krůty a husy

Výše uvedený postup lze aplikovat i na porcování jiných druhů drůbeže. Porcování kachny, krůty nebo husy se od porcování kuřete téměř neliší. V závislosti od velikosti lze drůbež rozdělit až na 12 kusů.

Kachní a husí maso chutná výtečně konfitované - připravované pomalu ve vlastním tuku, dochucené tymiánem (nebo kořením Knorr Primerba Tymián) a podávané s omáčkou připravenou s Knorr Demi Glace. Náš recept na konfitovaná kachní stehna na karamelizované zelenině s medovou glazurou najdete zde:

 

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu