Chuť si stále drží vysokou příčku mezi faktory, podle kterých volíme jídlo, ale výživa si postupně získává pozornost, protože hosté mají čím dál lepší povědomí o zdravém životním stylu a o tom, jak velkou roli hraje strava v jejich zdraví a délce života.
Faktory, které přispívají k povědomí o zdraví
Zde uvádíme zdravotní faktory, které formují pohled společnosti na povědomí o zdraví:
- úřady pro potraviny a léčiva čím dál jasněji rozlišují mezi zdravými a nezdravými potravinami;
- potravinové studie informují lidi o vlastnostech pokrmů a surovin;
- roste počet hostů, kteří si mohou dovolit zdravější pokrmy;
- média začala významným způsobem podporovat zdravé stravování a informovat o důsledcích nezdravého stravování.
Z důvodu tohoto zvýšeného zájmu o zdravé stravování mají odborníci na stravování povinnost:
- vzdělávat hosty o hodnotě kvalitní výživy;
- nabízet hostům zdravější jídla;
- účinně ukazovat, že výživné jídlo může přinést stejný požitek.
Abychom mohli vytvořit výživné a vyvážené jídlo, musíme se orientovat v základech zdravého stravování. Podíváme se na 2 níže uvedené základní průvodce, jak naplánovat a připravit zdravá jídla.
Můj talíř
Tato příručka, vydaná Školou veřejného zdraví na Harvardské univerzitě, ukazuje přehled talíře spolu s doporučenou velikostí jednotlivých částí pokrmu, který bude v souladu s konceptem zdravého stravování.