Restaurace byly zavřené více než dva měsíce kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru. Od 25.5.2020 jsou v návaznosti na nařízení vlády opět otevřeny jejich vnitřní prostory. V UFS jsme pro Vás připravili článek, který Vás provede doporučenýmu nařízeními a pravidly pro gastronomické provozy. Dodržujte stanovená pravidla, dbejte na maximální hygienická a sanitační opatření v kuchyni, prostorách podniku i před ním.
Přečtete si naše tipy, které Vám poradí s komunikací směrem k zákazníkům i personálů restaurace.
Jako Váš obchodní partner Vám Unilever Food Solutions přeje hodně síly a ten nejúspěšnější návrat do "nového" normálu, jaký je v dnešních podmínkách možný.
Zde už pro vás máme shrnuté to nejdůležitější. Podrobnější informace si můžete stáhnout pod tímto článkem.
- Braňte shromažďování osob ve vzájemné vzdálenosti menší než 2 metry (s výjimkou společné skupiny hostů) včetně čekající zóny restaurace. Zabraňte nadměrnému přeplnění provozovny - v případě potřeby a podle vhodnosti vymezte koridory pro pohyb hostů v provozovně (například barevnými samolepícími páskami apod.).
- Stoly v restauraci a zahrádka musejí být umístěny tak, aby sedící hosté ve kterékoliv jejích části nebyli ve vzdálenosti kratší než 1.5 metru od ostatních osob.
- Zajistěte možnost dezinfekce rukou pro Vaše hosty při vstupu do restaurace a na venkovní zahrádku.
- Dezinfikujte židle a stoly. Dezinfekce musí být zajištěna personálem před usazením každé nové skupiny zákazníků.
- Proškolte Váš personál a nezapomeňte, že nošení roušek obsluhujícím personálem je povinné.
- Nošení roušek je povinné také pro hosty s výjimkou konzumace u stolu. Klient musí mít roušku vždy, když se vzdálí od stolu a ve všech společenských prostorách restaurace.
- Dodržujte a dbejte na zvýšenou frekvenci úklidu a sanitaci prostorů pro zákazníky
- Informujte zákazníky o dodržení vysokého stupně osobní hygieny například vývěsným letáčkem u vchodu či na toaletách.
- Komunikujte s personálem a kontrolujte průběžně jejich zdravotní stav.
- Udržujte veškerá zařízení a prostory v čistotě a dodržujte běžné hygienické/sanitační postupy zavedené v provozovně podle stávající legislativy.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
* Zdroje: Sumarizace dostupných informací z MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY, ASOCIACE HOTELŮ A RESTAURACÍ ČESKÉ REPUBLIKY, SVAZ OBCHODU A CESTOVNÍHO RUCHU ČR.
Kompletní průvodce doporučených opatření a nařízení pro restaurace po otevření od Unilever Food Solutions!
V průvodci se dozvíte, jaká jsou pravidla pro komunikaci s personálem, pro pohyb a počet hostů ve stravovacím zařízení, dále jaká jsou hygienická pravidla i hygienická opatření v profesionální kuchyni.
Letáček shrnující to nejdůležitější od Unilever Food Solutions
Stáhněte si letáček, kerý shrnuje 10 nejdůležitějších bodů pro otevření restaurací po 25. květnu. Můžete si ho pověsit v kuchyni nebo ho mít pořád na očích, abyste na nic důležitého nezapomněli.
Prohlášení restaurace a jídelny - COVID-19
Každá provozovna musí umístit před vstupem do objektu prohlášení. Proto jsme pro vás připravili příklad tohoto prohlášení a dáváme vám ho zdarma ke stažení. Můžete si to vytisknout a vyvěsit. Stačí pouze doplnit razítko a podpis provozovny.
Leták Do restaurace bezpečně
Stáhnout si můžete i leták od Ministerstva zdravotnictví České republiky "Do restaurace bezpečně". Můžete si ho vytisknout a vyvěsit do restaurace pro hosty. Více informací se dozvíte na koronavirus.mzcr.cz.