Menu

Zeleninový gril

Grilovací sezona boří schémata týkající se masa a šéfkuchaři dokazují, že menu pro vegetariány může překvapit nejednoho stoupence šťavnatých steaků nebo křupavých žebírek – grilovaná zelenina je ideální alternativou všech druhů masa.

Než se zelenina ocitne na rožni, celý proces přípravy vypadá podobně jako u masa. Je možné ji marinovat a potírat, kořenit nebo podávat ve verzi sauté. Sójová omáčka, řepkový olej, BBQ omáčka, octový nálev, kari pasta, čerstvé bylinky nebo klasický rajčatový protlak jsou skvělé varianty, které ovlivňují aroma zeleniny a zvýrazňují  její chuť. Spojení kulinární kreativity šéfkuchařů a dobrého vybavení na gril umožní tvorbu originálních návrhů jídelníčků.

Menu ve stylu vegetarián a vegan

Grilovaná jídla představují jeden z hlavních trendů pro rok 2018. Kromě nich se po celou sezonu na grilování osvědčuje pravidlo, že „každá část dne se hodí pro jídlo z rožně“. Grilovaná jídla milují všichni.

V ovo-lakto vegetariánské variantě kompozici s grilovanou zeleninou dokonale doplňují sýry, např. camembert, čedar, ovčí nebo kozí sýr, a v případě jídel pro vegany může být obyčejný sýr nahrazen uzeným nebo přírodním tofu a do zeleniny lze připravit škvarky z tempehu, tedy luskoviny z fermentovaných sójových zrn.

Vegetariánské menu:

  • sendvič s grilovaným lilkem, rajčetem, paprikou, jalapeño a sýrem halloumi
  • pizza z grilu se žlutou a červenou paprikou, kozím sýrem a koriandrem
  •  klasické tousty s čedarem, rajčetem a vejcem
  • špíz s ovčím sýrem, cuketou, lilkem a cibulí a limetkovým dipem
  • grilovaná čekanka s kari dipem a bazalkovým pestem
  • plátky cukety s grilovaným kozím sýrem, mozzarellou a omáčkou balsamico
  • halloumi s grilovanými koktejlovými rajčátky, melounem a lanýžovým olejem
  • salát s kapustou, sýrem ricotta a grilovanou hruškou

 

Veganské menu:

  • grilované tacos s tofu, avokádovým krémem, kukuřicí, červeným zelím a limetkou
  • salát s quinoou, grilovaným lilkem a čerstvým koprem
  • těstoviny soba s grilovaným tempehem, uzeným tofu a pastou z kapusty
  • květákový steak s vege majonézou, sójovým mlékem a česnekem
  • batátový burger s grilovanou meruňkou, plátky okurky a barbecue omáčkou
  • salát s grilovanou broskví, slunečnicí a mátovým pestem
  • červená řepa se sojanézou, jahodami a rukolou
  • rolády z grilovaného lilku s ořechovou pastou

Když chceme naše hosty překvapit neobvyklým jídelníčkem z grilu, vyplatí se nám obrátit se pro inspiraci na světovou kuchyni, např. orientální nebo etnickou. Gril nemusí být nudný a restaurace mohou jednoduchým způsobem zlomit všeobecné stereotypy o vegetariánském nebo veganském jídle.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu