Dietní jídla pro každého
Jak připravit dietní jídlo, které budou vaši zákazníci milovat? Vezměte do úvahy jejich různé potřeby.
- Obsah kalorií. Doporučený denní příjem kalorií závisí na váze, věku a životním stylu daného jedince. Proto byste měli svým zákazníkům nabídnout celou řadu možností - od nízkokalorických diet pro ty, kteří mají více sedavého životního stylu, až po středně kalorické pro aktivní a atletické zákazníky. Je určitě vhodné spojit se s dietním odborníkem pro konzultaci. Může vám totiž poradit optimální objem kalorií pro každého zákazníka.
- Počet jídel denně. Každý z nás má určitý počet jídel denně, který preferuje — někteří lidé mají rádi pár velkých jídel denně, zatímco jiní dávají přednost konzumaci několik menších porcí častěji. Nabídněte výběr tří, čtyř, pěti, nebo šesti jídel denně, abyste uspokojili očekávání většiny zákazníků.
- Specifická dieta. Vaši zákazníci chtějí jíst vědomě, což znamená, že většinou ze své stravy už různé produkty vyloučili. Dejte jim na výběr z tradiční diety, diety založené na mořských plodech, bezlepkové, vegetariánské a veganské.
Jednoduchý dietní jídelní plán
Zde najdete několik návrhů na stravovací plány o pěti jídlech denně.
Tradiční dieta
Snídaně: trhané krůtí maso, grilovaná zelenina a sendvič s guacamole
Přesnídávka: čerstvě vymačkaný pomerančový džus
Oběd: rizoto alla Milanese s kuřecím masem BBQ
Dezert: čokoládová Panna cotta s bobulovým ovocem
Večeře: Caésar salát s kuřecím masem a krutony
Bezlepková dieta
Snídaně: pohankové vafle s kompotem z kaki
Přesnídávka: jahodové jogurtové smoothie
Oběd: grilovaný losos podávaný s kedlubnou a chorizem
Dezert: mrkvová Panna cotta s pomerančovým džemem
Večeře: pohanka, řepa, sýr v nálevu a salát z vlašských ořechů
Vegetariánská dieta + mořské plody
Snídaně: korejská omeleta z mořských plodů
Přesnídávka: zelené smoothie z jablek, banánu a špenátu
Oběd: libanonský salát tabbouleh s grilovaným lososem
Dezert: ovocný salát a kávová Panna cotta
Večeře: krémová rajčatová polévka s plátky focaccie
Vegetariánská dieta
Snídaně: čokoládová palačinka s krémovým sýrem a ovocem
Přesnídávka: hummus z červené řepy a čerstvá zelenina
Oběd: grilovaný celer a zeleninové demi-glace
Dezert: vanilková pěna a ovocný salát
Večeře: stew (guláš) z luštěnin a zeleniny
Veganská dieta
Snídaně: jáhlová kaše s banány a arašídovým máslem
Přesnídávka: Baba ganush a čerstvá zelenina
Oběd: cizrna a dušený lilek
Dezert: chia pudink s ovocným pyré, připravený z rostlinného mléka
Večeře: pečená sezónní zelenina s lehkých dresinkem