Sezónní, a tím pádem i lokální potraviny jsou zpravidla chutnější a kvalitnější. A to díky svému přirozenému původu, zanedbatelnému převážení a jiné manipulaci, díky okamžité spotřebě nebo zpracování, a také proto, že ovoce či zelenina nemusí uměle dozrávat. Tyto potraviny navíc obsahují velké množství vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek. Nemluvě o tom, že často stojí výrazně méně peněz – pokud se nakupují právě ve své hlavní sezóně.
Každé roční období u nás vypadá jinak, proto se v určitých měsících daří i jinému ovoci a zelenině. Jaké suroviny kdy seženete v Čechách čerstvé?
JARNÍ SEZÓNA
Jarní zelenina:
Březen: růžičková kapusta
Duben: cibule, ředkvičky
Květen: cibule, ředkvičky, chřest, kedlubny, saláty
Jarní ovoce
Květen: jahody
TIP: Kromě klasické sezónní zeleniny a ovoce se bude dařit i naklíčené čočce či fazolím, které jsou plné vitamínů. Při vaření určitě nezapomínejte na bylinky! Třeba na voňavý libeček nebo chuťově výrazný medvědí česnek.
LETNÍ SEZÓNA
Letní zelenina:
Červen: cibule, ředkvičky, chřest, kedlubny a saláty, brokolice, cukety, fazolové lusky, hrách, kapusta, květák, mrkev, okurky, rajčata a řepa
Červenec: brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, fazole, hrách, kapusta, kedlubny, květák, mrkev, okurky, rajčata, ředkvičky, řepa, salát, zelí
Srpen: brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazole, hrách, oba druhy kapusty, kedlubny, květák, mrkev, okurky, paprika, patizon, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řepa, salát, zelí
Letní ovoce:
Červen: jahody, angrešt, třešně, višně, borůvky
Červenec: angrešt, broskve, hrušky, jablka, jahody, meruňky, rybíz, švestky, třešně, višně, borůvky
Srpen: angrešt, broskve, hrušky, jablka, jahody, meruňky, ostružiny, hroznové víno, rybíz, švestky
TIP: Klasickou letní bylinkou je máta. Připravte díky ní osvěžující Mojito anebo ji přidejte do zeleninovo-ovocných salátů. Můžete také vyzkoušet mátovou polévku.
Nezapomeňte na houby! Vaše hosty jistě okouzlí houbové ragú s mrkví na červeném kari nebo klasická milovaná kulajda.
PODZIMNÍ SEZÓNA
Podzimní zelenina:
Září: brokolice, celer, cibule, cuketa, čekanka, dýně, fazole, oba druhy kapusty, kedlubny, květák, mrkev, okurky, paprika, pastiňák, patizon, petržel, pórek, rajčata, ředkve, ředkvičky, řepa, salát, zelí
Říjen: brokolice, celer, čekanka, dýně, oba druhy kapusty, květák, kedlubny, pastiňák, patizon, petržel, pórek, ředkev, řepa, saláty, zelí (i čínské)
Listopad: oba druhy kapusty, pórek, zelí (i čínské)
TIP: Jestli něco neodmyslitelně patří k podzimu, je to dýně. Tak si nezapomeňte poznamenat recept na skvělou dýňovou polévku s broskví, curry a kokosovým mlékem!
Podzimní ovoce:
Září: broskve, hrušky, jablka, jahody, melouny, ostružiny, švestky, hroznové víno
Říjen: broskve, hrušky, jablka, ostružiny, hroznové víno, švestky
Listopad: hrušky, jablka
TIP: K podzimu také patří šípky! Vaše hosty by mohl potěšit čerstvý, voňavý šípkový čaj, který zahřeje, zbaví podzimní únavy, a ještě k tomu funguje jako pomocník na klidné nervy.
ZIMNÍ SEZÓNA
Zimní zelenina:
Prosinec: oba druhy kapusty, pórek
Leden: růžičková kapusta, pórek
Únor: růžičková kapusta
Zimní ovoce
Prosinec: jablka, hrušky
TIP: Nic v zimě nezahřeje tak dokonale, jako lahodná polévka. Proto určitě vyzkoušejte recept na luxusní krémovou pórkovou polévku vichyssoise.
Skladovatelné potraviny
Tyto potraviny jsou skvělé v tom, že je můžete mít jednak čerstvé přesně v tom měsíci, ve kterém je jejich hlavní sezóna, ale zároveň se dají i uchovat na pozdější časy. Typicky sem patří jablka, hrušky, ořechy, ale také česnek, celer, petržel, cibule, dýně a další.
Suroviny nejlépe uchováte tak, že je skladujte v temnu a chladu nebo že je zamrazíte, zavaříte nebo zfermentujete. Pokud třeba ve fermentaci tápete, vyzkoušejte náš online kurz Fermentace, který je určen pro všechny šéfkuchaře a je zcela zdarma!
Jaké potraviny můžete skladovat?
Během jara je to celer, česnek, kapusta, mrkev, petržel, pórek, řepa nebo zelí. Z ovoce jednoznačně jablka.
V létě si na své moc nepřijdete, ale o to víc vám to vynahradí podzim a zima. Ty nabízí ke skladování cukety, cibuli, papriky, dýně, ředkev, zelí, pórek, brokolici, celer, řepu, mrkev, kedlubny, patisony, čekanka, jablka, hrušky, melouny nebo ořechy.
TIP: Vyzkoušejte recept na salát s grilovanou čekankou, hruškou a vlašskými ořechy!