Základní živiny se se rozdělují na makroživiny (tuky, bílkoviny, sacharidy), které představují: zdroj energie a stavební prvky těla; mikroživiny (vitamíní, minerální látky a stopové prvky), a ty jsou nezbytné pro tělesné funkce. Kromě živin je pro lidské tělo důležitá voda, jelikož zajišťuje transport živina a odpadních látek, reguluje tělesnou teplotu a tvoří 60 - 65% tělesné hmostnosti.
ZDROJE ZÁKLADNÍCH ŽIVIN
Bílkoviny
- důležité pro stavbu a obnovu všech tkání ( svaly, vazivo, kůže), součást hormonů a imuních látek, růst a obnova buněk
- živočišné - hověží, vepřové, skopové, důbež, ryby, vejce, mléčné výrobky, sója
- rostlinné - obilniny a luštěniny
Sacharidy
- významý zdroj energie (kromě vlákniny), 1g = 17 KJ (4 kcal), zasytí, vliv na hladinu krevní glukózy (jediný zdroj energie pro mozek = důležitá snídaně)komplexní
komplexní
- škroby: obilniny a obilné výrobky, rýže, kukuřice, bambory
- vláknina: ovoce, zelnenina, luštěniny, celozrnné výrobky
jednoduché - prázdné kalorie
- ovoce, šťávy, nápoje a med, cukr, sladkosti, mražené krémy a dorty, mléko a mléčné výrobky
Při nadměrném příjmu cukru = nadbytek sacharidů se ukládá ve formě tuku = nadváha, obezita, zubní kaz, vysoká hladiny krevních tuků
Tuky
- zdrojem energie, esenciálních mastných kyselin ( omega 3 a omega 6) - nezbytné pro vstřebání vitamínů A D E K, součástí buněčných membrán - nezbytné pro růst, vývoj, pro tvorbu hormonů, mechanická a teplená ochrana organismu
- "špatné" (s převahou nasycenných mastných kyselin) - většinou živočišného původu - máslo, smetana, sýry, červené maso a masné výrobky, uzeniny
- "dobré" (s převahou nasycenných mastných kyselin) - většinou rostlinného původu - rostlinné oleje, kvalitní margaríny či majonézy z nich vyrobené, tučné mořské ryby ( makrela, losos, sleď, tuňák, sardinky)
2x více energie oproti bílkovinám a sacharidům = vliv na rovnováhu příjmu a výdeje energie
typy tuků = vliv na zdraví srdce a srdečně-cévní systém