Menu

Předvánoční večírky a silvestrovské party jsou skvělou příležitostí nejen k oslavě s přáteli a rodinou, ale také k tomu, abyste zazářili v kuchyni a ohromili své hosty neotřelými pokrmy.

Pokud stále ještě hledáte inspiraci jak na to, anebo si chcete práci v kuchyni ulehčit či zkrátit, máme pro vás pár tipů, jak připravit takové menu, které si vaši hosté budou pamatovat ještě hodně dlouho. Víte, v čem tkví to tajemství? Základem je kvalitní koktejlová omáčka! 

V hlavní roli koktejlová omáčka

Pokud říkáme, že koktejlová omáčka je základem každé dobré party, jistě nejsme daleko od pravdy. Je to totiž všestranný pomocník, který dodá vašemu pokrmu ten správný šmrnc.

Koktejlovou omáčku připravíte smícháním dvou lžic majonézy se třemi lžícemi kečupu, trochou brandy, worcesterové omáčky a citronové šťávy, to vše nakonec osolíte a opepříte a máte hotovo. Jestli si ale chcete čas v kuchyni zkrátit, práci usnadnit a svým hostům nabídnout něco opravdu skvělého, přizvěte si na pomoc Hellmann´s koktejlovou omáčku. Má autentickou chuť a obsahuje vyváženou kombinaci na bázi majonézy, koncentrovaných rajčat a koření. Její krémová konzistence a jemná, ale specifická chuť je tím nejlepším doplňkem pro slavnostní catering. 

Tři tipy na luxusní večírkové občerstvení

Vyzkoušejte jednoduché, ale elegantní předkrmy, které vaše hosty nadchnou. Působí velmi efektně a dobře se konzumují, což je na večírcích extrémně důležité.
 

1)      Krevety s koktejlovou omáčkou

  • Krevety (500 g) důkladně opláchněte s osušte, poté je zakápněte citronovou šťávou, olivovým olejem a přidejte špetku soli a pepře.
  • Na pánvi rozehřejte máslo a krevety v něm opékejte z obou stran, dokud nebudou narůžovělé a nebudou mít pevnou konzistenci. Poté je nechte lehce vychladnout.
  • Krevety naservírujte na talíř nebo do mističek, které nejprve vyložíte listem ledového salátu. Každou krevetu poté zalijte koktejlovou omáčkou. Nakonec dozdobte čerstvým koriandrem nebo kouskem citronu.

Náš tip: Pro elegantnější servírování krevety aranžujte do malých skleniček nebo na břidlicový tác, kdy budete podávat koktejlovou omáčku zvlášť v samostatné misce, aby si hosté mohli krevety namáčet dle vlastní chuti.

 

2)      Mini wrapy s lososem a koktejlovou omáčkou

  • Na pracovní plochu si rozložte 4 středně velké a potřete je tenkou vrstvou koktejlové omáčky.
  • Na jednu stranu tortilly rozložte několik plátků uzeného lososa, přidejte plátky avokáda, manga a několik lístků rukoly.
  • Tortilly pevně zarolujte do válečku. Poté každou tortillu rozkrájejte na 3–4 mini wrapy, abyste dosáhli ideálních jednohubek.
  • Hotové mini wrapy naaranžujte na servírovací talíř a přidejte k nim ještě misku s koktejlovou omáčkou pro extra porci navíc.

Náš tip: Aby vám wrapy dobře držely a hostům se co nejlépe konzumovaly, propíchněte je uprostřed ozdobným párátkem.
 

3)      Humrové koktejlové košíčky z Filo těsta

  • Rozložte si Filo těsto na pracovní plochu a nakrájejte ho na čtverce 10x10 centimetrů. Ty poté potřete rozpuštěným máslem.
  • Vrstvěte 3 čtverce na sebe do hvězdicovitého tvaru. Navrstvené těsto vkládejte do muffinové formy a vytvarujte jej do košíčku. Pečte v předehřáté troubě cca 8 minut, dokud těsto nezezlátne. Poté nechte vychladnout.
  • V míse smíchejte vařené, nakrájené humrové maso a na malé kousky pokrájený řapíkatý celer s koktejlovou omáčkou. Směsí naplňte vychladlé košíčky z Filo těsta.
  • Každý košíček dozdobte snítkou čerstvé petrželky a ihned podávejte. 

Něco pro vegetariány? Plněné jalapenos s koktejlovou omáčkou

Pokud si myslíte, že se dá koktejlová omáčka kombinovat pouze s mořskými plody, pak jste ještě nezkusili plněné papričky! Stačí si připravit malé papričky jalapenos, které naplníte směsí z cream cheese smíchaným s čerstvými bylinkami a hrstí strouhaného parmezánu. Následně je opečete, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Pak už jen servírujete přelité koktejlovou omáčkou. 

5 nápadů, jak netradičně využít koktejlovou omáčku

1)      Připravte mini burgery, ve kterých použijete místo klasické burger omáčky koktejlovou omáčku.

2)      Zapomeňte na mini řízečky! Podávejte krevety v trojobale s koktejlovou omáčkou.

3)      Philadelphia sushi roll? A co takhle použít místo sýra koktejlovou omáčku?

4)      Vyzkoušejte k degustačnímu prkénku ze sýrů a uzenin podávat jako dip koktejlovou omáčku, uvidíte, jak své hosty překvapíte.

5)      Pro vegetariány připravte zeleninové špízy, kdy na špejli napíchněte kus papriky, cukety, lilku, cherry rajče a malý žampion. Špízy ogrilujte a jako dip použijte koktejlovou omáčku.

Ať už budete chystat catering na vánoční večírek, pohoštění na silvestrovskou party nebo občerstvení na sváteční dny, inspirujte se našimi tipy a překvapte své hosty a zákazníky lahodným a možná i netradičním gurmánským zážitkem. 

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu