Můžete mít skvělé recepty a schopnosti, avšak polovinou úspěchu je kvalita masa. Jak rozeznat dobré maso, z kterého můžeme vyzískat co nejvíce chuti a díky kterému zajistíme pokrmu správnou výživnou hodnotu. Všechno se soustřeďuje na dva nejdůležitější problémy: původ a čerstvost.
Kuřata z volného výběhu - vysoká kvalita masa
Původ masa je klíčovým aspektem, protože každý prvek chovného procesu má vliv na kvalitu masa. Když je důležitá nízká cena, volba směřuje obvykle na průmyslový chov. Příkladem jsou kuřata – brojlery, jejichž váhový přírůstek je dosahován ve velmi krátké době (cca 35-42 dnů). Jejich chovatelské podmínky, ve kterých kraluje umělé osvětlení, stísněnost, průmyslové krmení a nedostatek volného výběhu a přírodního světla, způsobují horší kvalitu masa. V případě krůty z průmyslového chovu jsou tyto podmínky relativně lepší. Potřebují nejen více času – cca 120 dnů chovu, ale také nesnáší stísněnost, díky čemu mají více masa než kuřata. V momentu, kdy je důležitější kvalita masa než cena, stojí za to se poohlédnout po šetrnějším chovu. Patří k nim kromě jiného exempláře z domácího chovu a z volného výběhu. Chov domácích kuřat trvá nejméně 56 dnů, a kromě toho mají více masa, přístup k přirozenému světlu, výběhu a lepší krmivo. Ještě výhodnější podmínky mají kuřata z volného výběhu. Jejich cena je však nejvyšší, protože navíc pocházejí z certifikovaných chovů.
Vliv krmiva na chuť masa
Jak kuřata v domácím chovu, tak i ve výběhu, jsou mnohem dražší. Pokud však mají ptáci zajištěný neustálý pohyb, mají více svalové hmoty, mají méně tuku a jejich maso je mnohem zdravější, chutnější a je zdrojem cenných výživných složek. Důležité pro chuť masa je také to, čím je kuře krmeno. Takže pokud znáte svého dodavatele, zeptejte se, čím se krmí jeho kuřata. Pokud můžete, využívejte potvrzené zdroje, protože balení a názvy vás mohou někdy oklamat. Znakem kvality, kterého je třeba si všímat, je certifikát standardu jakosti IFS a certifikátů systému kritických kontrolních bodů HACCP. Mezinárodní standard IFS (International Food Standards) byl vytvořen pro jasné určení bezpečnostních, kvalitativních a provozních kritérií v organizacích vyrábějící potraviny. Zajišťuje, že drůbeží maso splňuje základní povinnosti ve výrobním procesu, které mají vliv na bezpečnost, chovné podmínky a kvalitu masa.