Nejčastěji se páry obdarovávají drobnými dárky nebo se rozhodnou večer zajít do restaurace, proto každý rok stojí šéfkuchaři před nemalou výzvou, jak připravit originální večeři, která nadchne zamilované. Pro příklad – jak vyhodnotila platforma Statista2, v roce 2017 na valentýnské večery v restauracích vydali Američané celkem 5,8 milionů dolarů.
Ve valentýnském menu nemůže chybět inspirace s kulinárními afrodiziaky v hlavní roli, které přirozeně probouzejí smyly. Avokádo, chilli, jedlé květy nebo plody moře, to je jen několik návrhů, jejichž chuť, aroma, struktura a vzhled výrazně ovlivňují celou večeři.
V restauračním valentýnském menu rozhodně stojí za to zohlednit afrodiziaka v pokrmech. Přirozeným způsobem povzbuzují organismus, zajišťují vitalitu, jsou snadno dostupné a navozují příjemnou atmosféru u stolu. Vhodné složení pokrmů, jejich struktura, stavba, a především chuť zcela jistě zvýrazní romantický charakter večerního jídla. V jídelním lístku 14. února můžeme pomyslet na aromatický asijský bujón s dvojitou dávkou ostrého koření v rámci předkrmu, na hlavní jídlo navrhnout těstoviny se škeblemi s omáčkou na bázi bílého vína a estragonu, zatímco na dezert využít potenciál několika afrodiziak a např. připravit tartaletky s krémem z avokáda, čokolády a chilli.
Jiným příkladem menu s využitím afrodiziak může být spojení evropské kuchyně s asijskou, tzn. pečený chřest s parmskou šunkou, chorizo a parmezánem, krém z hrušek a kořenové zeleniny s nádechem vanilky a čokoládové pralinky.
V mezinárodním měřítku nezřídka vyvolávají afrodiziaka kontroverze, vzhledem ke svému původu a riziku použití. Existují takové produkty, z nichž lze požívat pokrmy výlučně v renomovaných a certifikovaných restauracích, např. pokrmy s využitím jedovaté ryby nebo ještěrčí kůže.
Vzhled a chuť valentýnských pokrmů připravených na speciální večer ve vaší restauraci zvýrazňuje jejich výjimečnost. Stojí za to sáhnout po světových inspiracích a sestavit neopakovatelné menu, které pozitivně ovlivní náladu hostů.