Smíchejte a zapojte čtyři základní chutě marinády, abyste dosáhli požadovaného efektu. Vyberte ingredience a pohrajte si s nimi.
Co je marináda?
Marináda je směs oleje, octa, případně vína nebo piva, koření a bylinek, do které se nakládá maso, aby dosáhlo požadované chuti a vůně. Marináda maso obvykle zkřehčí a změkčí. Nakládat samozřejmě lze i zelenina, sýry nebo ovoce. Marináda slouží také jako konzervant.
Jaké maso marinovat a jak na to
Díky marinování zvýrazníte chuť a dodáte masu jemnost. Každý druh masa ale potřebuje jinak dlouhou dobu marinování a také jiný způsob přípravy marinády.
Na každý druh masa se hodí trochu jiná marináda. Která je vhodná na jaké maso?
Vepřové
Hořčice + pohankový med + česnek
Olivový olej + hřebíček + pomerančová šťáva
Světlé pivo + citronová šťáva + pepř
Hovězí
Červené víno + bobkový list + pepř
Worcestrová omáčka + hořčice + rozmarýn
Ústřicová omáčka + rýžový ocet + sezamový olej
Drůbež
Pomerančová šťáva + sójová omáčka + zázvor
Bílé víno + tymián + česnek
Javorový sirup + chilli papričky + jablečný ocet
Jehněčí
Bílý jogurt + citronová šťáva + petržel
Olivový olej + kmín + oregano
Červené víno + černý čaj + majoránka
Zvěřina
Whisky + jalovec + řepkový olej
Podmáslí + med + tymián
Červené víno+ ocet + koriandr
Co byste si měli pamatovat při marinování masa?
- Maso nesmí být mražené. Jinak bude během vaření uvolňovat vodu.
- Marinované maso uchovávejte v lednici. Díky tomu se na něm nebudou množit bakterie.
- Kousky masa by měly mít stejnou velikost. Díky tomu budou absorbovat marinádu rovnoměrně.
- Velké kusy propíchněte nožem nebo vidličkou, aby se marináda dostala dovnitř.
- Marináda by měla maso zcela zakrýt. Pokud to není možné, maso pravidelně obracejte.
- Před opečením odeberte větší kusy bylinek. Pokud je marináda obsahuje, mohly by se spálit.
- Maso, které jste marinovali v cukru nebo medu byste měli raději opéct horkým vzduchem, než péci na pánvi nebo tálu, abyste se vyhnuli karamelizaci.
Jak dlouho by se mělo maso marinovat
Délka marinování masa se liší podle druhu masa, podle toho, jak velké kusy máte připravené a také podle druhu marinády. Obecně platí, že čím je maso déle v marinádě, tím je pak křehčí. Někdy je ale boj s časem silnější a je potřeba maso naložit jen na nezbytně dlouhou dobu. Jak dlouho by tedy mělo být maso naloženo?
- Drůbeží maso: 1 – 2 hodiny
- Vepřové a hovězí maso: 4 – 6 hodin, ale klidně i 12 – 24 hodin
- Ryby: 1 hodina
- Zvěřina: 12 – 24 hodin
- Jehněčí: 12 – 24 hodin
- Šunky a kýty pak marinujte alespoň 3 dny.
Máme pro vás recepty! Vyzkoušejte je a vychutnejte si ty nejlepší marinády, které naši šéfkuchaři vymysleli!
Už jste někdy připravovali marinování hovězího masa v jablečné šťávě? Anebo připravte jednoduše oblíbenou marinádu a vychutnejte si skvělé kuřecí paličky v pikantní sladké chilli omáčce.
Už jste někdy vyzkoušeli marinování hovězího masa v jablečné šťávě? Vyzkoušejte to sami!
Připravte jednoduše oblíbenou marinádu a vychutnejte si skvělé kuřecí paličky. Jejich příprava není vůbec náročná!