10 faktů, které byste měli o chřestu vědět
Ty nejlepší informace o té nejlepší zelenině
Seznam deseti důležitých faktů dává připomenout jednu hlavní společnou věc, chřest musí být vždy křupavý! Právě proto vás rádi zasvětíme do těchto deseti faktů, které berte do úvahy, pokud připravujete své menu. Které nebude jistě nudné a bez chuti!
1. Zušlechtěný a oceňovaný: Krátký příběh historie chřestu
Botanický název chřest, nebo také asparagus pochází z řečtiny a znamená „mladý výhonek“. Pro tuhle špičkovou zeleninu se ale používá spousta jiných výrazů a přezdívek: bílé zlato, císařská zelenina, nebo třeba jedlá slonovina (lidově česky špargl). Tyto vznešené názvy mají svůj význam, protože v 16. století pojídala chřest pouze šlechta. Coby sezónní gurmánská zelenina si chřest vydobyl svou exkluzivitu i v dnešní kuchyni a je považován za jednu z nejdražších zelenin na světě!
2. Bílý, nebo zelený, toť otázka
Bílý i zelený chřest pochází ze stejné rostliny. Zelený chřest získává svou barvu od slunečního svitu. Když se rostlině podaří dostat se nad zem, zasáhnou ji sluneční paprsky a zbarví se do zelena. Na bílý chřest nedopadají paprsky kvůli zemině, která na rostlině leží, chřest tak dozrává pod zemí. V okamžiku, kdy se jeho špička objeví nad zemí, je chřest odříznut speciálním nožem.