Veganská jídla s nízkým rozpočtem
Rostlinná strava je dnes jedním z nejrychleji rostoucích trendů na světě. V České republice kolem 4% nejí maso a zároveň počet lidí, kteří se hlásí k veganství, začíná rychle stoupat. Což znamená, že během svého stravování nekonzumují živočišné produkty. To je obrovský skok od doby ještě třeba před 15 lety. A rozhodně nejde jen o český trend, veganství se rozšiřuje po celém světě.
I lidé, kteří nejsou čistými vegany, se začínají zajímat o rostlinnou stravu. Je to proto, že veganská strava má obrovské výhody, pokud jde o zdraví a zdá se, že je to lepší pro životní prostředí. I celebrity jako Ariana Grande, Zac Efron a Brad Pitt také udělali hodně pro to, aby zdůraznily výhody veganství a udělaly z tohoto hnutí mainstream.
Co to pro vás jako majitele restaurace znamená? To znamená, že byste měli mít v nabídce nějaké veganské možnosti! A pokud si nejste jisti jak na to, nezoufejte. Připravili jsme pro vás průvodce, který vám pomůže nabídnout vašim zákazníkům chutné a cenově dostupné veganské jídlo. Tady jsou některé naše tipy.
Mýty o veganském jídle
O veganském jídle koluje spousta mýtů a mylných představ. Lidé si často myslí, že rostlinná strava bude neúměrně drahá a často nevýrazná nebo nudná. Obávají se, že veganská jídla nebudou nikdy tak chutná nebo uspokojující jako maso a mléčné výrobky. A mnoho lidí se bojí, že možnosti veganských jídel jsou přísně omezené.
Naštěstí žádná z těchto věcí není pravda! Když se udělá správně, je veganské jídlo chutné, rozmanité a velmi uspokojující. Je také levné a jednoduché na přípravu.
Veganské jídlo nemusí být drahé
Mnoho lidí předpokládá, že veganské vaření bude velmi drahé. To je jeden z největších mýtů o rostlinné kuchyni. Ale ve skutečnosti vám podávání veganského jídla může ušetřit spoustu peněz. Koneckonců, vysoce kvalitní maso, mléčné výrobky a vejce vás vyjdou dost draho. Veganské jídlo, u kterého je základem zelenina, obiloviny a luštěniny, vás nebude stát zdaleka tolik.
I v historii se většina světa stravovala hlavně vegetariánsky. Maso bylo drahé a vzácné. Fazole, zelenina a obilí byly snadno dostupné a levné suroviny. Pokud se nad tím zamyslíte, veganská strava není vlastně nic nového; je to jen návrat k prastarému a přirozenému životnímu stylu.
Dělejte veganské jídlo chutně a vyhněte se některým náhražkám
Spousta lidí si veganské jídlo spojuje s náhražkami masa. Existuje spousta náhražek masa, jako je chik'n, rostlinný produkt, který připomíná kuřecí maso, nebo jiné "falešné" masné výrobky.
Některé z těchto produktů jsou chutné a lákají na první pohled, ale nemohou moc nahradit zážitek z konzumace masa. Proč místo hledání náhrady za maso nezkusit něco úplně jiného? Veganské jídlo je nejlepší, když je založeno na skutečných, čerstvých surovinách a když zdůrazňuje lahodnou chuť zeleniny, luštěnin nebo ovoce.
Regionální kuchyně a lahodné veganské speciality
Mnoho světových kuchyní má bohatou historii vegetariánských a veganských jídel. Asijské, evropské a latinskoamerické kultury mají pro vegany skvělé možnosti. Nejlepší na regionálních specialitách však je, že nejsou jen náhradou masa.
Kari a další indické speciality
Indie je země se silnou vegetariánskou tradicí; velká hinduistická část země je vegetariánská z náboženských důvodů a mnoho z oblíbených jídel v zemi je buď vegetariánské nebo veganské. Jedná se o chutné, uspokojující a přirozeně veganské pokrmy, díky kterým se k vám budou i vaši zákazníci stále vracet.
Indické jídlo se spoléhá na zeleninové kari, pokrmy z pečené rýže, cizrnu a čočku. Dhal, hřejivě kořeněné čočkové kari, se podává na začátku většiny tradičních indických jídel. Může být doplněn buď rýží nebo chlebem, aby poskytl dostatek proteinů. Chana neboli cizrna je v indické kuchyni také oblíbená a lze ji připravit se všemi druhy bohatě ochucených omáček, od jemných až po pikantní.
Indické jídlo je velmi chutné a uspokojující smysly. Příprava indického jídla je navíc poměrně jednoduchá. Mějte na paměti, že ne všechna indická jídla jsou veganská. Budete si muset pamatovat, že připravujte pokrmy s použitím rostlinného oleje místo ghí, přepuštěného másla, které se používá ve většině indické kuchyně. Budete se také muset vyhnout tradičním jogurtovým omáčkám a jakémukoli pokrmu vařenému s paneerem nebo sýrem.
Středomořské jídlo
Středomořská jídla, to je jedna z nejzdravějších kuchyní na světě. Je založena na čerstvém ovoci a zelenině, fazolích a celozrnných potravinách. Středomořské jídlo, navíc třeba se sklenkou dobrého vína, přirozeně nabízí spoustu veganských možností.
A co třeba takové italské speciality, jako jsou těstoviny e fagioli, klasická polévka s těstovinami a fazolemi. Je to skvělé jídlo do chladného počasí, které je plné zeleniny a bílkovin z fazolí a nudlí. Ačkoli tradiční recepty na těstoviny e fagioli často zahrnují šunku nebo parmazán, lze pokrm snadno připravit bez jakýchkoli živočišných produktů jakožto veganskou pochoutku.
Ve východním Středomoří jsou veganská jídla jako falafel a hummus populární po staletí. Mnoho řeckých jídel je také přirozeně veganských. Gigantes, velké fazole lima s masovou texturou, se tradičně pečou v pikantní rajčatové omáčce a podávají se s chlebem. Špenátový koláč (bez sýra) je další oblíbené jídlo. A předkrmy jako olivy, tahini a hroznové listy plněné rýží jsou oblíbené v celém Středomoří.
Mexické jídlo
Mnoho mexických jídel je přirozeně veganských. Například svačiny jako kukuřičné lupínky podávané se salsou jsou všechny přirozeně veganské. Je vlastně dost možné, že vaše restaurace už veganské mexické speciality nabízí, aniž byste si to uvědomovali.
Enchiladas, burritos, tacos a tortas mohou být plněny chutnými černými fazolemi nebo pintos a dušeny v pikantních omáčkách. Ano, budete se muset držet dál od sýra v náplních a salsách. Ale s tak odvážnými příchutěmi by neměl být problém připravovat všechny pokrmy veganské.
Pokud chcete svým zákazníkům dopřát opravdový mexický zážitek, proč nezařadit do nabídky také ležák jako Tecate nebo Modelo? Můžete zvážit i přidání margheritas do vašeho nápojového lístku, a to zejména v letních měsících!
Východoasijské veganské možnosti
Východoasijské kuchyně nabízí nepřeberné množství veganských možností, které si vaši zákazníci pravděpodobně zamilují. Zeleninová tempura je skvělým předkrmem nebo dokonce lehkým hlavním jídlem. (Mnoho receptů na tempuru vyžaduje vejce na obalování. Veganské verze pokrmu však jednoduše nahrazují vejce perlivou vodou.) Marinované tofu podávané s rýží nebo nudlemi je vynikající jídlo bohaté na bílkoviny. A pikantní nudlové polévky dokážou vaše zákazníky zahřát i v ten nejchladnější den.
Zvýraznění veganských položek ve vašem menu
Pokud jste jako mnoho majitelů restaurací, možná už máte na svém menu řadu veganských možností – aniž byste si to uvědomovali!
Fazolové burritos, saláty, těstoviny primavera a nespočet dalších oblíbených jídel, která jsou přirozeně veganská. Předkrmy a svačiny, jako jsou chipsy se salsou, olivami nebo chléb s hummusem, jsou také veganskou volbou, která vyhovuje téměř každému zákazníkovi.
Pokud máte tyto položky v nabídce, je na čase je svým zákazníkům zdůraznit! Nastavte si ve svém menu místo, kde představíte celou svou veganskou nabídku. Zkontrolujte, že jste uvedli všechny přísady, které jsou součástí veganských pokrmů. Vaši zákazníci se pravděpodobně budou chtít ujistit, že pokrmy, které podáváte, jsou skutečně veganské. Takže se přesvědčte, že jsou všechny připraveny bez másla, sýra, kuřecího nebo hovězího vývaru nebo jiných běžných živočišných produktů používaných při vaření.
Použijte své sociální sítě k propagaci veganské nabídky
Doufáme, že k pravidelnému spojení se svými zákazníky už dávno používáte Facebook a Instagram. Je dobré využít své sociální sítě k tomu, abyste své zákazníky informovali o jakýchkoli změnách, které se ve vaší restauraci dějí.
Pokud tedy do svého menu přidáváte více veganských položek, oslovte své zákazníky na všech sociálních sítí. Ujistěte se, že vědí o všech skvělých nových veganských občerstveních a jídlech, která mohou dostat, když znovu přijdou do vaší restaurace!
Závěrečné tipy
Ať už máte zájem provozovat veganskou restauraci nebo jednoduše nabízet několik veganských pokrmů, nikdy nebylo snazší začít rozšiřovat nabídku rostlinného menu než právě teď.
Naštěstí je veganské jídlo také jednou z cenově příznivějších kuchyní. Je to proto, že se spoléhá na čerstvé ovoce a zeleninu, fazole, čočku a celozrnné produkty. Pokud uděláte vše pro to, abyste se drželi sezónních surovin, pak bude snadné poskytnout cenově dostupné a chutné veganské možnosti pro všechny vaše zákazníky. Dobrou chuť!
Související články
UFS Academy: Portál pro online školení profesionálních kuchařů
- Školení vytvořilišéfkuchaři z celého světa.
- Videa sledujete neomezeně.
- Školení jsou ZDARMA a bez reklam.
- Přihlášení trvá jen 30 vteřin.