Výskyt semínek v jídelním lístku se často objevuje až na konci v soupisu alergenů nebo je vnímán jako doplněk k „obyčejnému“ salátu. Ve skutečnosti ale za poslední dobu vzrostlo používání semínek v receptech o 34 %. Spousta zákazníků si přidává semínka a ořechy do doma připravených pokrmů, aby zvýšili svůj přísun bílkovin. A věřte, že stačí málo. Obsah bílkovin totiž můžete zvýšit už 2 lžícemi semínek nebo 1/4 šálku ořechů na jednu porci.
Konopná semínka
Pro sytý, jedinečný pokrm vyzkoušejte grilovaný salát ze sladkých brambor a konopných semínek s kapustou.
Chia semínka
Vytvořte lahodný dezert, jaký hosté pravděpodobně ještě nikdy neměli. Stačí přidat čaj Earl Grey, růžovou vodu a chia semínka do řeckého jogurtu.
Vyzkoušejte recept na chia puding s ovocnou pěnou.
Lněná semínka
Neskutečnou dobrotu pak představuje spojení lněných a dýňových semínek s mascarpone a javorovým sirupem. Vytvoříte tak lahodný krém, kterým můžete slepit třeba dva druhy piškotu nebo ho podávat jen tak samotný s čerstvým nebo blanšírovaným ovocem.
Oříšková pomazánka
Vyrobte si vlastní verzi této dobroty se sníženým obsahem cukru a podávejte ji jako zajímavý předkrm s bagetami opečenými na olivovém oleji a s mořskou solí.
Opražte na sucho na pánvi 3 hrnky vyloupaných lískových ořechů, přidejte k nim 125 g rozpuštěného másla, 125 ml vody a 4 lžíce kakaa. Vše smíchejte, rozmixujte do hladké pasty a můžete podávat.