Tu je několik tipů, co dělat, abyste naplno odemkli potenciál polévek a povýšili je do kategorie hlavního jídla.
5 pravidel podávání polévek jako hlavního jídla
Tu je 5 pravidel, kterých se při tvorbě receptu na polévku, která dokonale zastoupí hlavní jídlo, oplatí dodržet:
Začněte se skvěle připraveným fondem. Voňavý, správně ochucený fond je nejdůležitejší ingrediencí každé polévky. Jestli nebude mít bohatou chuť a vůni, celé jídlo zůstane nevýrazné.
- Pokud chcete vidět, jak připravit dokonalý fond, podívejte se na náš bezplatný online kurz UFS Academy "Voňavé a čiré zakladní fondy", ve kterém šéfkuchař Unilever Food Solutions - Jean van der Westhuizen představuje svoje nejlepší tipy na přípravu základních fondů.
- Přidejte něco z každé produktové kategorie. Polévka jako hlavní jídlo musí být dostatečně sytá a plná různých chutí. To je důvod, proč by měla obsahovat různé druhy zeleniny, škrobové přísady jako pšeničné, rýžové nebo pohankové nudle, luštěniny, rýži, krutony nebo dokonce chléb podávaný jako příloha a bílkoviny (maso, ryby, mořské plody, tofu, obiloviny).
- Vyberte vložku, které změní finální výsledek. Výrazné vložka se zajímavou texturou jsou skvělým doplňkem každé polévky. Rozhodněte se pro čerstvé bylinky, karamelizovanou cibulku, pražená semínka nebo kokosové lupínky, semínka z granátového jablka, pesto, salsu alebo guacamole.
- Dávajte pozor na vnější vzhled. Časy, když se polévka prostě naložila na talíř a položila na stůl jsou pryč. Polévka, která má zastoupit hlavní jídlo, musí nějak vypadat. Měla by být pečlivě a originálně naservírovaná, aby se podobala vzhledu jakéhokoliv tradičního hlavního jídla.
- Starejte se o své hosty. Stejně jako v případě jiných hlavních jídel, i výběr polévky by měl zohledňovať potřeby vegetariánů, vegánů anebo těch, kteří se vyhýbají lepku. Pokud se rozhodnete pro zeleninový bujón, vaše práce bude viditelně jednoduší.
Knorr Zeleninový bujón 1 kg
Knorr Zeleninový bujón je mnohostranně využitelný zeleninový bujón, který přináší bohatou a plnou chuť. Ideální pro dochucení zeleninových směsí. Je vhodný na ochucení vlastních od základu uvařených vývarů a také do teplých i studených pokrmů. Suroviny jsou pěstované udržitelným způsobem. Neobsahuje palmový olej.
Zjistit vícePamatujte, že polévku můžete servírovat ve dvou velikostech - v menší porci pro hosty, kteří si ji dají jako předjídlo a na větším talíři, který slouží na servírovaní hlavních jídel.
Ásijské polévky
V Evropě se tradične polévky považují jen za součást jídla, zatímco v Asii jsou jídlem samy o sobě. Proto se u hledání inspirace v této kategorii oplatí prozkoumat asijské recepty.
Vietnam: pho
Nejpopulárnější vietnamská polévka Pho začala před pár léty konkurovat západním restauracím. Nejhlavnější ingrediencí polévky Pho je bohatý hovězí vývar ochucený rybí omáčkou, cukrem a kořením jako anýz, hřebíčky, skořice a kardamon. Tradičně se vaří až několik hodin, aby se vůně stihla dostatečně rozvinout. Jestli nemůžete strávit tolik času vařením polévky, nejlepší je použít vyzkoušený a ověřený hovězí bujon Knorr Professional Hovězí bujón, který vám umožní připravit pho mnohem rychleji.
Chutný hovězí bujón se podává se širokými rýžovými nudlemi, plátky hovězího a dávkou bylinek, fazolovými klíčky, limetkou a chilli papričkami. Pro detailnější instrukce si koukněte náš recept na vietnamskou pho polévku s rýžovými nudlemi a hovězím masem.
Thajsko: tom yum, tom kha, and khao soi
Thajsko je známé svými voňavými a vydatnými polévkami s jedinečnými chutěmi, které jsou výsledkem použití koření jako je citronová tráva, listy kafírové limetky, galangal, rybí omáčka a limetková šťáva.
Mezi nejznámější thajské polévky můžeme zařadit polévku tom yum z chilli podávanou s krevetami nebo jinými druhy mořských plodů, sladko-kyselý kuřecí vývar tom kha a khao soi z červené kari pasty, vařených a smažených vaječných nudlí.
Thajské polévky se obvykle připravují z ryb, mořských plodů nebo kuřecího vývaru. Místo přípravy vývaru od úplného počátku zkuste použít kuřecí bujon Knorr, který má jemnou vůni, přirozenou barvu a jemné koření.
Japonsko: ramen
Není jednoduché připravit nefalšovaný ramen. Existuje množství vývarů a příchutí, z kterých si můžete vybrat!
- Shōyu: čirý vývar vyrobený z masa, zeleniny a ochucený sojovou omáčkou.
- Shio: nažloutlý vývar vyrobený ze zeleniny, masa, ryb a mořských plodů.
- Miso: mastný vývar, obvykle připravený z kuřecího masa, ochucený miso pastou
- Karē: hovězí vývar s japonským kari.
Pokud chcete, aby polévka ulahodila i těm, kteří maso nejedí, postupujte podle receptu na veganský ramen od našich šefkuchařů.
Na druhé straně, jestli uspokojujete pouze milovníky masa, vyberte si tento ramen se dvěma druhy masa a vajíčkem na styl sous-vide.
Za hranicemi Asie
I když Asie je první, co vám napadne při pomyšlení na vydatné polévky, nezavrhněme ani ostatní polévky z jiných míst na světě. I ty totiž umíme proměnit na plnohodnotné jídlo. Vše co potřebujete je štipka kreativity. Zvažte polévky, které jsou bohaté na suroviny jako např. tradiční knedlíčková polévka, italská minestrone, španělská fabada (chorizo a fazolová polévka) nebo mexická polévka, kterou můžeme podávat s mletým masem, kyselou smetanou, guacamole a křupavým nachos. Pokud jde o polévky, kreativitě se meze nekladou a každý nápad může potenciálně dosáhnout jackpot. Jen se nebojte experimentovat a zkoumat řešení, která budou nejlepší pro vás a samozřejmě i pro vaše zákazníky.