Rozhovor v kuchyni | Část 5
Nějaké využití se vždycky najde! V kuchyni u Gavina a Oliho se žádným jídlem neplýtvá. I zbytky potravin jsou suroviny, které se nevyhazují. S trochou odvahy a lásky k finálnímu produktu lze nové jídlo uvařit i ze zbytků.
Recepty sestavujte s přihlédnutím ke zbytkům surovin.
Jestliže vám pravidelně zbývají nějaké nevyužité suroviny, zamyslete se. Vymyslete menu, ve kterém tyto suroviny využijete. Šéfkuchař Gavin, zakladatel restaurace Burgershack, například vytvořil lahodné hovězí chili ze zbytků hovězího, které už nebyly dostatečně čerstvé do burgerů. Oli snižuje množství odpadu tím, že zbytky zeleniny nakládá, včetně květáku, chřestu nebo okurek.
Dopřejte pečivu druhý život.
Zbyl vám chleba, který už je příliš tvrdý na to, abyste jej mohli podávat hostům? Nakrájejte jej na kostičky, ochuťte a opečte. A máte skvělé krutony do salátů
Bylinky u ledu.
Není lepší koření než čerstvé bylinky, ale všichni víme, že problémem je jejich omezená trvanlivost. Tímto trikem ale můžete matku přírodu přece jen trochu obejít: do formiček na led nalijte olivový olej a do něj vložte nasekané bylinky. Zmrazte je a máte chuťovou bombu, kterou můžete snadno přidávat do pokrmů.
Všechny dodávky potravin při převzetí zkontrolujte.
Někdy detaily přehlížíme, na tento ale vždy bedlivě dbejte: Zkontrolujte potraviny při přejímce, zda jsou dostatečně čerstvé, a zda tudíž vydrží tak dlouho, jak mají.
Dnešní potraviny můžete šetřit pomocí zítřejší zvýhodněné nabídky.
Do této denní nabídky zařaďte pokrmy ze zbylých surovin z předešlého dne, které by se jinak vyhodily.
Darujte, co byste jinak vyhodili.
Všechny suroviny, u nichž víte, že je před uplynutím lhůty trvanlivosti nepoužijete, věnujte dobročinným organizacím a lidem v nouzi.
Snižte náklady na jídlo omezením odpadu
Náš ukazatel pro výpočet nákladů na potraviny vám pomůže spočítat výdaje na jedno jídlo. Využijte tuto metodu a zvyšte profitabilitu vaší restaurace.