V zimě není k dispozici letní ovoce a zelenina, nebo prostě nechutnají tak dobře jako v sezóně. Buďte kreativní a používejte suroviny, jež budou v zimě chutnat stejně dobře jako v létě. Máme pro vás pět inspirativních receptů na saláty a vhodné dresinky k nim.
Saláty s masem
Aby byl váš salát bohatý na bílkoviny, je dobrý nápad zvolit si za hlavní složku grilované, vařené nebo smažené kousky masa. Klasický americký Cobb salát s grilovaným kuřecím masem, anglickou slaninou, natvrdo vařeným vejcem, sýrem roquefort, rajčaty a avokádem je skvělou volbou, stejně tak i nadčasový César salát.
Podívejte se na recept!
Typická chuť salátového dresinku César od Hellmann’s je výsledkem použití autentických složek a filetů ančoviček. Chutná výborně i v jiných salátech s masem — zkuste přidat proužky anglické slaniny (ta dobře ladí se špenátem) nebo kousky šťavnatého steaku (vyzkoušejte s fíky nebo hruškami).
Saláty s kořenovou zeleninou
Zima je obdobím kořenové zeleniny. Přidejte bylinky a koření, opražte je, poté je promíchejte v míse s listy hlávkového salátu a listovou zeleninou a vychutnejte si lahodný salát. Zkuste použít například mrkev, kořen petržele, kořen celeru, červenou řepu, topinambur, pastinák či tuřín v těchto receptech:
- Salát s glazovanou mrkví na medu, pomerančem a sýrem feta.
- Salát s kořenem petržele, miso omáčkou, kousky uzeného tofu a sezamovými semínky.
- Čekankový salát s červenou řepou, hruškami a vlašskými ořechy.
- Salát s opečeným topinamburem, křupavým jablkem a parmezánem.
Abyste zvýraznili sladkou chuť orestované kořenové zeleniny, zkuste saláty podávat s nasládlým dresinkem, například s medovo-hořčičným dresinkem Hellmann’s.
Saláty s mletými obilovinami a obilnými zrny
V zimě, kdy náš organismus potřebuje více energie než v letních měsících, budou vaši zákazníci milovat saláty s vařenými obilovinami. Které si můžete k jejich přípravě zvolit?
- Pohanka — její charakteristická chuť skvěle ladí s červenou řepou a pečeným masem.
- Loupaný ječmen — dokonalý s pečenou zeleninou, např. růžičkovou kapustou.
- Bulgur — ten podávejte s čerstvou zeleninou, cizrnou a posypejte sýrem cottage.
- Kuskus — k němu přidejte grilovanou cuketu, papriku kapii a kozí sýr.
- Proso — má jemnou chuť, takže ho můžete zkombinovat s ovocem, třeba s mandarinkami nebo granátovým jablkem.
- Quinoa — skvělý zdroj bílkovin. Může se použít jako hlavní složka mexického salátu.
K vyvážení škrobové chuti obilovin vám poslouží mírně kyselé jogurtové dresinky. Nemusíte je vyrábět sami! Pokud hledáte vyváženou chuť a chcete si zkrátit dobu přípravy, sáhněte po jogurtovém dresinku Hellmann’s.
Bramborové saláty
Bramborový salát nemusí být nudný. Brambory jsou naopak velmi univerzální zelenina — dají se připravit na několik různých způsobů a zkombinovat s různými surovinami, a vaše saláty tak mohou vypadat zcela nezvykle. Nechejte se inspirovat těmito recepty:
- Klasický bramborový salát se salátovou majonézou Hellmann’s, cibulí a nakládanými okurkami.
- Bramborový salát s krevetami, zelenou paprikou kapií, ananasem a jogurtovým dresinkem Hellmann’s.
- Bramborový salát s hořčičným dresinkem, brokolicí a grilovaným kuřecím masem.
- Salát z pečených brambor s anglickou slaninou a paprikou kapií.
Saláty s exotickým ovocem
V zimě je výběr ovoce vypěstovaného u nás omezený. Naštěstí je v obchodech k mání spousta exotického ovoce. Přidejte ho do salátů, abyste je ozvláštnili. Jaké ovoce můžete použít?
- Mango — výborné s krevetami, kuřecím masem, zelenou paprikou kapií a rýží.
- Granátové jablko — přidejte ho do listových salátů a bulguru.
- Citrusové ovoce — vynikající spolu s čekankou, grilovaným kuřecím masem, mrkví a dýní.
Pro zvýraznění chuti těchto salátů je promíchejte s dresinkem Tisíc ostrovů Hellmann’s. Ten má dokonale vyváženou chuť, ve které se spojují kyselé a sladké tóny s pikantním chilli.