Odkud by měly pocházet bylinky a koření?
O kvalitě bylinek a koření svědčí jejich vůně a barva. Jak ale můžete říct, které z nich bude mít nejintenzivnější a autentickou chuť? Vodítko vám dá země původu.
Proč je místo původu pro bylinky a koření tak důležité? Je to proto, že klima ovlivňuje jeho chuť. Teplota, vystavení slunci, srážky - to vše ovlivňuje růst rostliny.
Horké a suché klima v Indii, vysoká vlhkost ve Vietnamu, nebo mírné polské klima pomáhá určitým bylinkám a koření kvést. Znát původ bylinek a koření je tedy klíčem pro výběr těch nejlepších na trhu.
Nejlepší země původu: Španělsko
Paprika je vyrobena z paprik, které potřebují hodně slunce, hlavně v počátečních fázích vývoje. Právě proto je pro papriku tolik přátelské španělské klima s vysokými teplotami, nízkou vlhkostí vzduchu a spoustou slunečního svitu. Španělská paprika je obzvláště voňavá.
Není divu, že se používá v mnoha španělských národních pokrmech, jako je například paella. Ale hodí se perfektně také do dušených pokrmů, polévek a kořenících směsí na kuře.
Nejlepší země původu: Vietnam
Teplé klima a vysoká vlhkost, tyto dva prvky jsou pro pěstování černého pepře zásadní.
Vietnamský pepř má svěží, lehce dřevitou a kořenitou vůni. Místní farmáři nechávají pepř zrát až dva roky, ještě než ho nechají usušit na slunci, což mu dodá charakteristickou černou barvu.
Černý pepř je někdy oprávněně označován jako „král koření“ - špetka stačí k tomu, aby vynikla chuť jakéhokoli jídla..
Nejlepší země původu: Indie
Indie je hlavním městem římského kmínu, jeho vůni a chuť můžete ochutnat téměř v každém indickém jídle. Indické suché klima a úrodná jílovitá půda jsou tím nejlepším místem pro pěstování toho nejvoňavějšího kmínu.
Římský kmín se svou teplou ostrou chutí a někdy trochu nahořklým aroma má rozsah za hranice indické kuchyně. Bude se perfektně hodit k mexickým pokrmům (správné chilli con carne by bez něj neexistovalo), nebo s těmi ze Středního Východu.
Nejlepší země původu: Maroko
Suchá a písčitá půda, nízká vlhkost a vysoké teploty jsou nejlepšími přáteli super voňavého rozmarýnu. Právě proto ten nejlepší roste v Maroku.
S rozmarýnem by se však mělo zacházet opatrně, neboť jeho aroma může být dominující. Perfektně se bude hodit k pečeným bramborám, nebo jiné kořenové zelenině, stejně jako k červenému masu. Pokud jste dostatečně odvážní, vyzkoušejte přidat špetku rozmarýnu do citronového dortu!
Nejlepší země původu: Turecko
Oregano potřebuje nižší teploty než rozmarýn a vyšší vlhkost. Právě proto roste nejlépe v Turecku, kde občasné srážky vytvářejí pro tuto rostlinu perfektní mikroklima.
Ačkoliv se používá tradičně na pizzu, nabízí toho ještě mnohem více. Hodí se dobře k různé zelenině, stejně jako k rajčatovým omáčkám a omáčkám k masu a mnoha středomořským pokrmům.
Nejlepší země původu: Polsko
Ukazuje se, že nejlepší tymián, obvykle spojený s francouzskou a středomořskou kuchyní, najdete v Polsku! Dává přednost nižším teplotám než těm, které panují na jihu Evropy a mírnému vystavení slunci.
Jeho intenzivní sladká vůně se hodí k pečené zelenině. Může se použít také v kořenících směsích na kuře, hlavně pokud se kombinuje s citronem a česnekem. Absolutně vynikající!
Nejlepší země původu: Egypt
Má-li majoránka rozvíjet svou sladkou vůni, musí být pěstována v teplém, ale ne tropickém klimatu, s mírnými srážkami a velkým množstvím slunečního svitu. Právě proto je Egypt domovem té nejvoňavější majoránky.
Tato bylinka je v české kuchyni velmi populární, ale skvěle se hodí také k pokrmům s čočkou a nechá vyniknout úžasnou chuť bramborových jídel.
Nejlepší země původu: Mexiko
Nové koření, které dodává mexickým a karibským jídlům perfektní kvalitu, roste nejlépe na tropickém, nebo subtropickém slunci. Překvapivě potřebuje také vysokou vlhkost. Nové koření s nejlepší voňavostí a opravdu sladkým aroma můžeme najít na polích v Mexiku.
Kombinuje se ve světě často s aroma muškátového oříšku, skořice a hřebíčku a používá hlavně v polévkách nebo vývarech, ale nebojte se být kreativní! Několik kuliček stačí na to, aby dodalo chuti hovězímu vývaru, vepřovým specialitám nebo mexické omáčce mole. Vychutnejte si!
Související články
UFS Academy: Portál pro online školení profesionálních kuchařů
- Školení vytvořilišéfkuchaři z celého světa.
- Videa sledujete neomezeně.
- Školení jsou ZDARMA a bez reklam.
- Přihlášení trvá jen 30 vteřin.