Náhražky mléka
Běžné mléko můžete nahradit verzí mléka bez laktózy nebo rostlinnými nápoji. První možnost poskytuje autentickou mléčnou chuť, zatímco druhá široký rozsah textur, chutí a vůní. Volba závisí na jídle, které připravujete.
Náhražky smetany
Stejně jako v případě mléka, i zde můžete zvolit verzi pravé smetany bez laktózy, nebo rostlinné náhražky. Abyste se vyhnuli zbytečným problémům, můžete ji zakoupit v obchodě, nebo si ji připravit sami.
Domácí náhražky smetany
- Sladká smetana: mixujte namočené kešu a přidávejte vodu, až získáte požadovanou texturu.
- Zakysaná smetana: šlehejte olej a přidávejte pomalu sójové mléko, dokud nezískáte požadovanou texturu, potom jemně ochuťte citronovou šťávu nebo octem.
- Šlehačka: chlaďte plnotučné kokosové mléko v lednici po 24–48 hodin. Potom otevřete obal, odeberte tučnou část a vyšlehejte ji s cukrem.
Náhražky jogurtu
Existuje mnoho druhů jogurtů bez laktózy: mléčné (v těch je laktóza odebrána působením enzymů), sójové nebo kokosové.
Rostlinný jogurt si můžete snadno připravit i vy sami.
Náhražky másla
Každý kuchař vám řekne, že bez másla skoro nejde vařit. Občas je ale třeba najít vhodný kompromis mezi zájmy vašich zákazníků a najít náhražku, která bude pro jejich zdraví nejenom bezpečná, ale bude také chutnat.
Jaké druhy tuků můžete použít, pokud vaříte bez laktózy?
- Rostlinné oleje a olivový olej
- Sádlo
- Kokosový olej
- Olivový olej
- Margarín neobsahující mléko
A pokud chcete něco, co by šlo rozetřít na krajíc čerstvě upečeného chleba, připravte si tuto lahodnou náhražku másla.
Jednoduše smíchejte ingredience, nalijte do nádoby a vychlaďte.