Menu

Laktóza se nachází v kravském, kozím a ovčím mléce a mléčných výrobcích. Může být také přítomná ve zpracovaném mase nebo jiných potravinách, takže je vhodné si pozorně přečíst etikety, dříve než použijete zakoupenou ingredienci při vaření.

Mléko a mléčné náhražky

Ingredienci, která obsahuje laktózu, můžete snadno vyměnit za její bezlaktózovou alternativu. Jaké možnosti jsou k dispozici?

Jídla bez laktózy

Zde najdete několik nápadů od šéfkuchařů Unilever Food Solutions, díky kterým můžete své menu obohatit o pokrmy, které jsou zcela bez laktózy.

Pastrami sendvič s rukolou a grilovanými paprikami – pastrami, klasické newyorské marinované maso se perfektně hodí na sendviče. Jen si dejte pozor, abyste nepřidali také máslo!

Bagel s omeletou, slaninou a zeleninou – omeleta pečená na oleji, křupaná slanina, čerstvé rajče a salát představují perfektní snídani bez laktózy!

Šakšuka – tato izraelská snídaně se skládá z vajec pošírovaných v rajčatové omáčce se spoustou voňavých bylinek a koření.

Haemul Paejon – korejská omeleta s plody moře a jarní cibulkou představuje obzvláště sofistikovanou možnost snídaně.

Kaše z prosa s kokosovým mlékem, mangem a granátovým jablkem – tato kaše s exotickým ovocem a kokosovým mlékem určitě potěší každého, kdo má rád sladké snídaně.

Pad Thai – nebo thajské rýžové nudle s krevetami, které za svoji chuť vděčí rybí omáčce a za svou texturu křupavým klíčkům fazolí mungo a praženým arašídovým oříškům.

Krevetový a krabí burger s majonézou z jalapeño  – varianta tradičního burgeru, se smaženými krevetami namísto klasického masového karbanátku.

Ossobuco burger s majonézou, gremolátou a rajčatovou salsou – tohle je skutečný burger pro gurmány! Telecí ramínko, které se dusí s vínem, zaručeně uspokojí i hosty s těmi nejvytříbenějšími chutěmi.

Křupavý falafel z květáku s omáčkou chimichurri – květákové smaženky se mohou podávat se zeleninou na chlebu pita, nebo s hummusem a čerstvým salátem tabbouleh.

Tatarský biftek se marinovaným vaječným žloutkem a chřestem  – každý kuchař má svůj vlastní recept na tatarák. Máme rádi ten s marinovaným žloutkem, který perfektně doplní chuť hovězího masa.

Grilované krevety s ananasem a citrusovou majonézou – lehký předkrm bez laktózy z marinovaných krevet, pikantní ananasovou salsou a majonézovým dipem s jemným citronovým a pomerančovým aroma.

Hovězí a mango jarní závitky – každý zná a miluje jarní závitky, které jsou navíc přirozeně bez laktózy. Vyplatí se smíchat jejich slanou chuť s něčím sladkým, jako například s mangem.

Carpaccio z chobotnice – malý, ale velkolepý předkrm pro odvážnější milovníky mořských plodů.

Vietnamská polévka Pho s nudlemi a hovězím masem– tradiční bohatý vývar se spoustou bylinek a koření, podávaný s rýžovými nudlemi a hovězím masem.

Luxusní rybí polévka – luxusní verze klasické rybí polévky, která se připravuje z mořských plodů a bílého vína. Absolutně vynikající!

Minestrone – oblíbená italská zeleninová polévka, která se podává s malými těstovinami ve tvaru kuliček.

Krém z bílé zeleniny s petrželkovým olejem – jemnou vůni této bílé zeleninové polévky umocňuje olivový olej s petrželkou.

Polévka Tom yum s krevetami – pikantní thajská polévka, která je ochucena citronovou trávou, rybí omáčkou a limetkovou šťávou.

Pečená treska se žlutou kari pastou, mangem a ananasem – rybí salát inspirovaný karibskou kuchyní, ve kterém se snoubí pikantní treska se sladkou chutí ovoce.

Grilované papriky a šafránový kuřecí salát – tradiční salát se zlatým pečeným kuřecím masem a grilovanými kapiemi.

Salát z chobotnice se zálivkou z petrželky a pomeranče – sofistikovaný salát s chobotnicí a citrusovou zálivkou.

Křupavá kachna a salát z jarní cibulky se sojovo-sezamovým dresinkem – salát s chutí umami inspirovaný asijskou kuchyní.

Pappardelle s krevetami a sušenými rajčaty – jednoduché, ale rozhodně ne nudné! Pasta té nejvyšší kvality nevyžaduje více než krevety a sušená rajčata, aby se stala perfektní hostinou.

Massaman kari s kuřecím masem a zeleninou – muslimské kari na bázi sójového mléka se spoustou bylinek, které vezmou vaše hosty přímo do Indie.

Vepřová panenka s fazolemi a chorizem – připravte se na tradici! Vezměte klasickou vepřovou panenku a fazole a vylepšete ji dotekem Španělska tím, že přidáte kořeněné chorizo.

Kuřecí špízy Teriyaki s grilovanou zeleninou – toto lehké asijské jídlo má skutečně jedinečnou chuť díky glazé teriyaki.

Jehněčí kotlety s krémovou omáčkou z červeného vína a hroznů – pokud hledáte něco skutečně speciálního, vyzkoušejte tuto kombinaci jehněčího s bohatou chutí červeného vína a sladkých červených hroznů.

Mango s lepivou rýží – thajský dezert, který se připravuje z lepivé rýže a šťavnatých plátků manga, podávaný s oslazeným kondenzovaným mlékem a posypaný praženými fazolkami mungo.

Makronky – připravené z mandlové moučky, vaječných bílků, moučkového cukru, makronky jsou perfektním dezertem bez laktózy. Na náplň použijte burákové máslo, nebo hořkou čokoládu a kokosový mléčný krém.

Pečené ovoce s kogel-mogel – jahody, borůvky nebo maliny zapečené s polevou z vaječných bílků ušlehaných s cukrem jako variace receptu vycházející z židovské kuchyně.

Banánové smaženky – perfektní pro milovníky asijských street foodů: banány smažené v těstíčku z rýžové mouky a sušeného kokosu.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu