Menu

Podle průzkumů považuje  10 % dotázaných českých spotřebitelů doručení jídla domů , tj. „rozvoz“ jako příliš riskantní! Dejte proto svým zákazníkům vědět o svých bezpečnostních protokolech během této covidové doby, aby se cítili co nejlépe a nebáli si jídlo od vás objednat. Zkuste to prostřednictvím sociálních sítí, e-mailem nebo třeba SMS zprávou! 

Zde je 5 tipů, jak zajistit bezpečnost potravin při rozvozu jídel.

Faktem ale zůstává, že stále více lidí využívá služby jako Dámejídlo, Bolt, Wolt a podobně k dovozu jídel. A proto se mění i politika restaurací. Pokud ještě jídlo nerozvážíte, není nyní vhodný čas začít? A pokud už rozvoz máte, děláte všechno správně? Tady je 5 tipů, jak zajistit bezpečný rozvoz jídla.

Pick partners with the right delivery processes

1. Vyberte si partnery se správnými dodacími procesy

Dá se říct, že společnosti, které zajišťují rozvoz jídel, fungují na velmi podobném principu – zákazník zadá objednávku, restaurace ji připraví, řidič dovozové firmy ji jde vyzvednout a následně ji doručí zákazníkovi.

Zkuste zjistit, jak přepravci zpracovávají objednávky, a hlavně - jak uchovávají hotové jídlo? Jaká je maximální doba doručení? Má společnost funkční systém sledování dodávek?

Ensure high food packaging integrity

2. Zajistěte vysokou integritu balení potravin

Je jedno, jestli je venku horko nebo mráz, bez ohledu na počasí, doručení jídla v perfektním stavu je vždy tak trochu výzva. Nejdůležitější je zajistit, aby vaše společnost dodávající jídlo používala izolační sáčky nebo boxy, aby vaše jídlo zůstalo teplé a čerstvé, dokud nedorazí ke strávníkovi.

Používejte praktické, kvalitní obaly na potraviny, jako jsou silnější, biologicky rozložitelné materiály, které udrží jídlo v dobrém stavu po delší dobu. 

Podle Informačního centra bezpečnosti potravin je hlavním úkolem obalu především ochrana potraviny před znehodnocením, znemožnění záměny nebo změny obsahu, a také usnadnění nákupu a zvýšení atraktivnosti pro spotřebitele.

Dalším tipem je „určit jednu osobu, která bude podávat položky, jako jsou salátové dresinky, nádoby na jídlo, náčiní či koření“ během přípravy jídla na dovoz. Nedávná studie společnosti Datassential uvádí, že 56 % spotřebitelů řeklo, že omáčky a dresinky připravené do uzavíratelných nádob ještě v provozovně jsou nejbezpečnějším typem balení pro objednávky s sebou a na dovoz.

Use long-lasting ingredients to avoid spoilage

3. Používejte trvanlivé suroviny, abyste zabránili zkažení

Zvažte možnost vytvořit nabídku jídel, která jsou určena speciálně pro rozvoz. Můžete také použít kvalitnější, trvanlivé ingredience, jako je Hellmann’s Delicate majonéza, nebo produkty vhodné k přípravě stabilních omáček, jako jsou ty z řady Knorr Professional Sauces. 

Run inspections for consistent, optimal food safety

4. Provádějte kontroly bezpečnosti potravin

To poslední, co by si každý kuchař přál, je dodat zkažené nebo jakkoliv narušené pokrmy, které mohou poškodit jak zákazníky, tak renomé restaurace.

Najměte si někoho, kdo se přímo věnuje kontrole kvality, nebo vyškolte svůj stávající tým v certifikovaném kurzu manipulace s potravinami, abyste zajistili dodržování norem bezpečnosti potravin.

Make the use of sanitisers, gloves and hairnet compulsory

5.Zaveďte povinné používání dezinfekčních prostředků, rukavic a sítěk na vlasy

Udržování čistoty v kuchyni je prvním krokem k udržení bezpečnosti potravin. Začněte tuto dlouhou cestu malými krůčky, jako je poctivé používání dezinfekčních prostředků na ruce, rukavic a sítěk na vlasy. Na toaletu můžete umístit cedule, které zaměstnancům připomenou, aby si po každé návštěvě myli ruce mýdlem a použili dezinfekci.

To vše jsou levné a snadné způsoby, jak ochránit vaše potraviny před kontaminací, než je pustíte do světa.

A co je nejdůležitější, zajistěte, aby vaše společnost pro dovoz jídel používala izolační sáčky či boxy, které udrží vaše jídlo teplé a čerstvé během doručování.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu