Plýtvání jídlem — palčivý problém
Plýtvání jídlem je důležitým společenským problémem, který si stále více uvědomují kuchaři a majitelé restaurací.
Částečně jsou na vině producenti, ale co třeba obchody s potravinami, spotřebitelé a restaurace? Pro ty, kdo pracují v potravinářském průmyslu, nejde jen o zátěž pro životní prostředí, ale také o finanční zátěž, protože více odpadu znamená nákladnější nakládání s odpady.
Pokud plánujete bufet, můžete účinně přispět ke snížení plýtvání potravinami. A to vše díky tomu, že se dobře připravíte a vaše hosty budete motivovat k odpovědnému chování ohleduplnému k životnímu prostředí.
Vyzvěte své hosty, aby se zapojili do života „bez odpadu“!
Podrobná opatření
Než událost naplánujete, zjistěte, kolik lidí se skutečně očekává. Máte jistě dostatek zkušeností, abyste mohli přesně posoudit, kolik jídla bude stačit.
Malé porce a chuťovky
Chuťovky, neboli finger food jsou nejen trendy a vhodné pro hosty, ale jsou také šetrné k životnímu prostředí! Hosté si nemusí brát velké porce, které mohou anebo nemusí dojíst, místo toho si mohou vyzkoušet několik různých druhů jídla. A pokud mají stále hlad, jednoduše si vezmou další porci.
Malé talíře
I když velké talíře upoutávají pozornost, díky malým talířům lze mít lepší kontrolu nad velikostí porcí. Chytrá volba nádobí zabrání hostům plýtvat jídlem.
Taktní zpráva hostům
Chování hostů můžete také ovlivnit na přímo. Na tabuli s bufetem umístěte malé oznámení, například „Řekněte ne odpadu! Vezměte si jen tolik, kolik můžete sníst.“ Díky tomu upozorníte vaše hosty na tento problém a podpoříte chování šetrné k životnímu prostředí.
Připravte si nádoby na zbytky
Před začátkem akce zjistěte, kdo se postará o zbylé jídlo, a připravte nádoby. Díky tomu si můžete být jisti, že se nebude plýtvat s žádným jídlem.
Ikony vytvořené díky Freepik z www.flaticon.com