Skladování potravin v restauraci je zásadní pro zdraví a bezpečnost potravin. Kvalitu potravin může ovlivnit řada faktorů, například užívané skladovací prostory, způsob dodání a hygiena ostatních zaměstnanců. Sestavili jsme seznam 8 pokynů pro skladování potravin v restauraci, které vám pomohou zajistit bezpečnost potravin ve vaší kuchyni. Ať už jste průmyslový šéfkuchař nebo kulinářský odborník, přečtení těchto tipů vám pomůžete zlepšit provoz v restauraci a udržet hosty v bezpečí.
Tip 1: Teplota při dodání
Při dodání čerstvých produktů změřte teplotu každé suroviny. Pokud potraviny nejsou řádně chlazené, mohou se v nich rychleji množit bakterie. Zavolejte své kurýrní službě a vraťte produkt.
Tip 2: Toxické chemické látky
Uchovávejte toxické chemické látky a čistící prostředky mimo dosah potravin. Nikdy neukládejte nebezpečné látky v blízkosti jídla.
Tip 3: Úroveň podlahy
Neskladujte krabice na podlaze, ale na vyvýšené plošině nebo polici. Podlaha je zdrojem bakterií.
Tip 4: Skladovací prostory
Skladovací prostory a produkty musí být čisté a hygienické. Skladovací prostory by měly být uzavíratelné, aby zůstaly suché a nedostali se do nich škůdci.
Tip 5: FIFO
Při ukládání a skladování produktů používejte systém první dovnitř, první ven (FIFO). Pomocí této metody zajistíte kvalitu i bezpečnost potravin. Systém první dovnitř, první ven zajišťuje, že když restaurace obdrží dodávku potravin, bude tato dodávka uložena za starší produkty. Starší jídlo tedy bude použito jako první.
Tip 6: Označování
Po připravení pokrmu ho nezapomeňte označit datem přípravy. (sem přidejte nálepky: datum, název jídla, datum přípravy).
Tip 7: Maso patří níž
Maso se má vždy skladovat pod ostatními potravinami, aby se zabránilo křížové kontaminaci masových šťáv s jinými potravinami.
Tip 8: Dodržujte teploty
Dodržujte předpisy pro skladování potravin, abyste zajistili, že vaše potraviny budou vždy skladovány při optimální teplotě, byla zajištěna čerstvost a nemohlo dojít ke kontaminaci.
Tabulka skladování potravin v restauraci
-
KATEGORIE POTRAVIN
DOPORUČENÁ TEPLOTA SKLADOVÁNÍ
Potraviny podléhající rychlé zkáze jako např. maso v mrazáku
-18 C°
Potraviny podléhající rychlé zkáze jako např. ryby a maso v chladničce
0 - 7C°
Suchá jídla jako rýže nebo těstoviny
16 - 21C°
Potraviny podléhající rychlé zkáze jako např. ovoce a zelenina v chladničce
2 - 7C°
Potraviny podléhající rychlé zkáze jako např. mléčné výrobky v chladničce
2 - 7C°
Zdarma štítky na chladničku
Použijte při skladování chlazených produktů tyto šikovné štítky.