Menu

Skladování potravin v restauraci je zásadní pro zdraví a bezpečnost potravin. Kvalitu potravin může ovlivnit řada faktorů, například užívané skladovací prostory, způsob dodání a hygiena ostatních zaměstnanců. Sestavili jsme seznam 8 pokynů pro skladování potravin v restauraci, které vám pomohou zajistit bezpečnost potravin ve vaší kuchyni. Ať už jste průmyslový šéfkuchař nebo kulinářský odborník, přečtení těchto tipů vám pomůžete zlepšit provoz v restauraci a udržet hosty v bezpečí.

Tip 1: Teplota při dodání

Tip 1: Teplota při dodání

Při dodání čerstvých produktů změřte teplotu každé suroviny. Pokud potraviny nejsou řádně chlazené, mohou se v nich rychleji množit bakterie. Zavolejte své kurýrní službě a vraťte produkt.

Tip 2: Toxické chemické látky

Tip 2: Toxické chemické látky

Uchovávejte toxické chemické látky a čistící prostředky mimo dosah potravin. Nikdy neukládejte nebezpečné látky v blízkosti jídla.

Tip 3: Úroveň podlahy

Tip 3: Úroveň podlahy

Neskladujte krabice na podlaze, ale na vyvýšené plošině nebo polici. Podlaha je zdrojem bakterií.

Tip 4: Skladovací prostory

Tip 4: Skladovací prostory

Skladovací prostory a produkty musí být čisté a hygienické. Skladovací prostory by měly být uzavíratelné, aby zůstaly suché a nedostali se do nich škůdci.

Tip 5: FIFO

Tip 5: FIFO

Při ukládání a skladování produktů používejte systém první dovnitř, první ven (FIFO). Pomocí této metody zajistíte kvalitu i bezpečnost potravin. Systém první dovnitř, první ven zajišťuje, že když restaurace obdrží dodávku potravin, bude tato dodávka uložena za starší produkty. Starší jídlo tedy bude použito jako první.

Tip 6: Označování

Tip 6: Označování

Po připravení pokrmu ho nezapomeňte označit datem přípravy. (sem přidejte nálepky: datum, název jídla, datum přípravy).

Tip 7: Maso patří níž

Tip 7: Maso patří níž

Maso se má vždy skladovat pod ostatními potravinami, aby se zabránilo křížové kontaminaci masových šťáv s jinými potravinami.

Tip 8: Dodržujte teploty

Tip 8: Dodržujte teploty

Dodržujte předpisy pro skladování potravin, abyste zajistili, že vaše potraviny budou vždy skladovány při optimální teplotě, byla zajištěna čerstvost a nemohlo dojít ke kontaminaci.

Tabulka skladování potravin v restauraci

  • KATEGORIE POTRAVIN

    DOPORUČENÁ TEPLOTA SKLADOVÁNÍ

     

    Potraviny podléhající rychlé zkáze jako např. maso v mrazáku

    -18 C°

    Potraviny podléhající rychlé zkáze jako např. ryby a maso v chladničce

    0 - 7C°

    Suchá jídla jako rýže nebo těstoviny

    16 - 21C°

    Potraviny podléhající rychlé zkáze jako např. ovoce a zelenina v chladničce

    2 - 7C°

    Potraviny podléhající rychlé zkáze jako např. mléčné výrobky v chladničce

    2 - 7C°

Zdarma štítky na chladničku

Zdarma štítky na chladničku

Použijte při skladování chlazených produktů tyto šikovné štítky.

Stáhnout
Produkty
Recepty
Inspirace
Menu