Při provozování komerční kuchyně musí být kuchyňská hygiena nejvyšší prioritou. Pomocí tohoto kontrolního seznamu pro úklid prostorů restaurace určených k přípravě jídla a ke stravování zajistěte, aby vaše kuchyň byla vždy čistá.
-
KONTROLNÍ SEZNAM – PROSTORY URČENÉ K PŘÍPRAVĚ JÍDLA:
KONTROLNÍ SEZNAM – PROSTORY URČENÉ KE STRAVOVÁNÍ:
Denně:
Denně: - Očistěte všechny povrchy (včetně prkének a vybavení)
- Vyčistěte stroje na výrobu zmrzliny a další stroje
- Otřete fritézy
- Očistěte a vyprázdněte odpadkové koše a recyklovatelné předměty.
- Ukliďte podlahy (včetně průchodů)
- Vyměňte hliníkové misky v grilu
- Nechte vyprat všechny zástěry, hadry a oděv
- Vyčistěte grily
- Vyprázdněte a vyčistěte odpadkové koše
- Označte a přikryjte veškeré jídlo
- Vyčistěte filtry digestoře v myčce na nádobí.
- Otřete stoly
- Vyčistěte výčepní pistole, kohoutky a dřezy.
- Očistěte všechny povrchy jako např. židle, stoly, bar a kóje
- Vysajte podlahu
- Vytřete a vyčistěte podlahy
- Vyčistěte několikrát za směnu všechny toalety
- Otřete jídelní lístky
- Otřete dávkovače koření
- Otřete prach z polic a jiných ozdobných předmětů
- Odstraňte a vyměňte barové podložky
Týdně:
Týdně:
- Vyčistěte a vydezinfikujte chladničky, chladicí boxy a trouby (podle pokynů výrobce)
- Očistěte (v případě potřeby) stěny
- Vyčistěte vchod (skleněné dveře, kliky a rámy dveří)
- Vysajte podlahu a koberce
- Vyčistěte kávovary
- Vyčistěte podlahové odtoky čističem odpadů
- Vyčistěte rámy obrázků, stropní ventilátory, stěny (v případě potřeby)
- Vyčistěte podlahové lišty.
- Otřete nohy židlí a stolů.
Měsíčně:
- Očistěte veškerou mastnotu (fritézy, povrchy desek, troubu a sporák)
- Otřete mrazáky
- Vyprázdněte a vyčistěte nádobu na led
- Očistěte stropy
- Vyčistěte a zkontrolujte kuchyňské vybavení (ostrost nožů, teplota chladničky, trouba a kalibrace teploměrů)
Stáhněte si kontrolní seznam pro úklid restaurace!
Šikovná šablona pro zaměstnance prostorů určených k přípravě jídla a ke stravování, aby byla restaurace bez poskvrny!