Zdravější postupy
Zde se dozvíte několik praktických tipů, jak upravit jídelní lístek a pokrmy tak, aby byly pro hosty zdravější a přitažlivější
Existuje mnoho způsobů, jak vytvořit zdravější jídelní lístek. Zde se seznámíme s některými běžnými postupy, které vám pomohou vytvořit pro hosty zdravější a chutnější pokrmy.
Porozumění štítkům na potravinách
Štítky na potravinách poskytují informace o produktu včetně výživových hodnot. Když budete správně rozumět štítkům na potravinách a budete schopni informovat hosty o výživových hodnotách, můžete jim pomoci učinit zdravější rozhodnutí. Toto lze provést několika různými způsoby:
- nechte hostům přečíst informace o výživových hodnotách, když o to požádají;
- vytvořte s ohledem na výživové hodnoty vyvážené, rozmanité a zdravější pokrmy;
- identifikujte potenciální potravinové alergeny a upozorněte na ně hosty;
- vytvořte zvláštní pokrmy pro specifické hosty, např. se sníženým obsahem sody, tuku, cholesterolu nebo kalorií.
Charakteristika zdravých pokrmů
Přečtěte si o vlastnostech zdravých pokrmů a zjistěte, jak je používat k vytvoření lepšího jídelního lístku pro vaši restauraci. Zdravé jídlo má:
- obsahovat potřebné živiny
- obsahovat vyvážené živiny;
- obsahovat přiměřené množství doporučených živin;
- nabízet rozmanité spektrum potravin a živin.
Zdravější způsoby vaření
Když nyní známe vlastnosti zdravých pokrmů, pojďme se podívat na zdravější způsoby vaření, které můžete použít k jejich přípravě:
- Na páře – nevyžaduje žádný olej a pomáhá chránit živiny.
- Ve vodě – nevyžaduje žádný olej, takže jídlo neobsahuje žádné kalorie navíc.
- Mírné povaření – vaření bez tuku přirozeně šetrné k surovinám, jako jsou vejce, ryby a zelenina.
- Restování nebo osmažení zprudka – dobré alternativy běžného smažení. Živiny a přirozená barva surovin zůstávají zachovány, takže pokrm je vizuálně přitažlivější.
- Grilování – nízkotučný způsob přípravy masa, kdy proces vaření umožňuje odkapávání tuku ze surovin. Maso se nesmí připálit, protože zuhelnatění je spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny.
Zdravější alternativy koření
Zde je seznam zdravějších alternativ koření, které můžete použít při vaření:
- Ovoce, med a javorový sirup – výživnější zdroj přírodního cukru.
- Aromatické suroviny (cibule, česnek, zázvor atd.) – dodají chuť, aniž by bylo třeba výrazněji solit.
- Smažené koření, ořechy a semena – dodají pokrmu vůni a chuť.
- Ochucené oleje – zdravější alternativa másla.
- Citrus a ochucený ocet – výrazná, ostrá chuť, která snižuje potřebu soli.
Zdravé porce pokrmu
Zdravé stravování není jen o množství vitamínů a minerálů obsažených v pokrmech, ale také o tom, abyste hostům servírovali vyvážený talíř. Zde uvádíme několik tipů k tomu, jaké množství jednotlivých částí pokrmu se má na talíři nacházet, aby představoval vyváženou stravu:
- Talíř musí obsahovat vyvážené množství celozrnných obilovin, zdravých bílkovin a zeleniny nebo ovoce.
- Snižte obsah škrobů v pokrmu a zvyšte množství salátu.
- Omezte množství šťávy a omáčky v pokrmu.
Další strategie
Kromě podávání vyváženého talíře plného živin, vitamínů a minerálních látek zde uvádíme několik tipů, které budou přispívat k propagaci zdravého stravování ve vaší restauraci:
- používejte čerstvější ingredience, které jsou plné živin;
- zkuste používat ekologické produkty;
- používejte méně potravinářských přídatných látek;
- zařazujte do jídelního lístku zdravé kombinace;
- prodávejte a propagujte zdravější jídla;
- prezentujte zdravé jídlo jako prémiovou možnost.
UFS Academy: Portál pro online školení profesionálních kuchařů
- Školení vytvořilišéfkuchaři z celého světa.
- Videa sledujete neomezeně.
- Školení jsou ZDARMA a bez reklam.
- Přihlášení trvá jen 30 vteřin.