Gril – jak přidat jídelníčku na rozmanitosti?
Grilovaná jídla, např. maso nebo ryby, jsou chutná sama o sobě, ale díky salátům se vám podaří zvýraznit chuť hlavních složek. Při sestavování jídelníčku nezapomeňte na párování konkrétních druhů masa s daným salátem, omáčkami a na varianty pro hosty se specifickou stravu, např. vegetariánskou nebo veganskou.
Saláty ke grilovaným jídlům – inspirace
Saláty ke grilovaným jídlům se mohou vyskytovat v různých variacích – ve spojení s quinoou, jáhlovou kaší nebo těstovinami, které vytváří zajímavé kompozice s pečeným masem nebo sýrem.
NÁVRHY SALÁTŮ
- čočkový salát podávaný v grilované paprice s ananasem, rajčaty, kousky mozzarelly, chilli a plátky okurky v limetkové omáčce
- salát s fenyklem a jedlými květy, např. maceškou nebo sedmikráskou, a grilovaným feta sýrem
- pikantní salát ze zeleniny s citrusovým dresinkem z limetky, citronu a grapefruitu s mátou
- lehký salát se slunečnicovými klíčky, rajčaty a grilovanými kousky cukety
- salát s grilovaným lososem v omáčce teriyaki
- čerstvý salát s malinami, ořechy a špenátem s pomerančovým dresinkem
- salát z ricotty a grilované nektarinky s pistáciovou drtí
- zeleninový salát ve sladké medové omáčce
- lehký salát s červenou řepou, malinami a kozím sýrem
- salát s rukolou, grilovanou broskví a sýrem camembert
- salát s borůvkami, kozím sýrem a borůvkovým dresinkem
Saláty jsou v grilovací sezoně považovány jako doplněk. Přitom ve spojení s grilovaným masem se mohou přesně trefit do chuti hostů a stát se hlavním chodem, např. bramborový salát s hovězím steakem, cibulí, paprikou, parmazánem a omáčkou z octového nálevu.
Nejpopulárnější zeleninou pro přípravu salátu ke grilovaným jídlům je čínské zelí a ledový salát díky jejich křupavosti, která skvěle doplňuje jídlo. Pozor: výrazného drezinku ztrácí kvalitu. Při sestavování salátů můžete využívat také hlávkový salát, štěrbák, rukolu, polníček nebo čerstvé listy špenátu – v otázce zelených přísad máte absolutní svobodu, tak abyste dosáhli požadované a originální chuti.
Většina salátů se doplňuje s klasickým octovým nálevem, ale častose používají také balsamico, ostré nebo medové omáčky – podle toho, z čeho se skládá konkrétní jídlo. Grilovací sezona je ideální k prezentaci neotřelého menu ve spojení kyselých a sladkých chutí.
Přihlaste se k odběru newsletteru
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru ještě dnes a nic Vám ze světa gastronomie neunikne. Budete dostávat informace o aktuálních trendech, inspiracích, předpisech nebo soutěžích. Navíc si budete moci podívat na videa od našich šéfkuchařů z celého světa. Nenechte si to ujít!