Grilovaná snídaně
Dosud byla grilovaná jídla spojena výhradně s hlavním jídlem, např. šťavnatými steaky nebo žebírky v barbecue omáčce. Grilovací sezona přitom není jen dokonalou dobou na voňavé maso na rožni k obědu, ale také výbornou možností pro přípravu originálního menu z grilu, zahrnujícího dezerty nebo snídaně.
Snídaně je nepochybně nejdůležitějším jídlem celého dne, proto se vyplatí vyzkoušet klasické varianty jídel v grilované podobě. Grilované klobásky nadívané čedarem? Housky s uzenou slaninou a vejcem a čerstvou pažitkou? Gril v rámci snídaně je rozhodně gastronomický zásah do černého a šance vzbudit pozornost hostů v restauraci atraktivním snídaňovým menu. Očekávání konzumentů stále rostou – na trhu se objevil trend breakfastarianismu, díky kterému jsou snídaně v restauracích k dispozici pro hosty po celý den (time.com, „Breakfastarians Are Feeding US Restaurant Growth“).
Na kulinárním seznamu světových trendů jsou snídaně na grilu inspirované mezinárodní kuchyní. Mezi nejpopulárnější patří:
- klasika oboru, tedy francouzské toasty
- hovězí burger s vajíčkem na pivu
- lívance s javorovým sirupem a kostkou másla
- blízkovýchodní vlivy, např. salát s grilovaným lilkem nebo pita se za'atarem
- květákový steak
- frittata s chorizem, chilli a sýrem feta
- toasty s avokádem a sýrem camembert
Snídaňové menu z celého světa
Brazílie
V Brazílii se na snídani dělá nejčastěji feijoada, tedy sytá polévka s černými fazolemi a různými druhy masa, rovněž grilovaného. K feijoadě se podává houska se sýrem a šunkou.
Kolumbie
Snídaně na grilu by v Kolumbii neměla smysl bez arepy – placky z kukuřičné mouky, podávané s masem, vajíčkem nebo na sladko.
Anglie
Klasická anglická snídaně na grilu jsou pečené klobásky, žampiony, toasty, rajčata, fazole a vajíčka. Forma jídla se nemění, ale chuť přísad z rožně je odlišuje od základní verze snídaně.
Japonsko
Suši z grilu je vždy dobrý nápad. V tradiční japonské sestavě se nachází polévka miso, suši, smažený losos, rýže a japonská omeleta.
Turecko
Turecká snídaně je jedna z nejbohatších snídaní. Na restauračním stole se objevují olivy, sýry, džemy, med, toasty, okurky a… maso. Hlavní složkou je grilovaný sucuk, tedy lehce pikantní klobáska s chutí připomínající chorizo.