Marinovat nebo nemarinovat?
Jednou z nejčastějších otázek je: Měla by se zelenina před grilováním marinovat? Odpověď závisí na tom, čeho chcete dosáhnout, a také na druhu zeleniny, kterou chcete grilovat.
Tvrdá zelenina (brambory, mrkev) marinádu absorbovat nebude. Určitě to můžete zkusit, ale vůně zůstane především na povrchu a bude velmi slabá. Zároveň by se měla marinovat dlouho - někdy dokonce až 12 hodin.
Polotvrdá zelenina, jako například chřest nebo paprika, se může marinovat i několik hodin. Stále však marinádu neabsorbuje natolik, aby byla vůně výrazná.
U měkké zeleniny, např. cuketa, žampiony nebo lilek, můžete naplno využít potenciálu marinování. Měkké druhy zeleniny jsou totiž dobře savé, takže marináda skutečně změní její chuť. Dávejte si však pozor, abyste ji nemarinovali déle než 30 minut, protože uvolňují vodu a mohli by zvodnatět.
Marinády na grilovanou zeleninu
Marináda by měla být kombinací více příchutí a všeobecně by měla obsahovat určité množství kyselin, tuků a koření. Smíchejte trochu octa, oleje a koření (včetně soli) a připravte základní marinádu.
Nebojte se oživit váš pokrm vlastní kreativitou a vyzkoušejte další marinády, které dokonale doplní přirozené aroma zeleniny. Tady jsou naše návrhy:
- Bílé víno + olivový olej + citronová kůra + rozmarýn
- Červené víno + balzamikový ocet + bazalka + oregano
- Pomerančová ˇšťáva + ořechový olej + tymián
- Rýžový ocet + sezamový olej + sójová omáčka + mletý černý pepř
- Bourbon + podmáslí + javorový sirup + pálivá paprika
Kombinace koření - jak ochutit grilovanou zeleninu?
Jestli nechcete před grilováním tvrdou zeleninu marinovat, zkuste ji potřít směsí koření po grilování. Jaké koření se hodí k určitým druhům zeleniny?
- Brambory: kopr, tymián, mletý černý peř, mletá sladká paprika
- Sladké brambory: skořice, muškátový oříšek, sladká paprika, pálvá paprika, římský kmín mletý
- Mrkev: majoránka, mletá sladká paprika, pálivá paprika, římský mletý kmín
- Chřest: bazalka, tymián, mletý černý pepř
Jak podávat grilovanou zeleninu?
Grilovanou zeleninu si můžete vychutnat jako předkrm, samostatně nebo v chutných kombinacích, jako jsou například grilované papriky na topince s kozím sýrem. Můžete jí též podávat v salátech (vegetariánská verze nebo s masem), nebo s těstovinami a olivovým olejem. Jestli máte nějaké zbytky, použijte je na přípravu krémové grilované zeleninové polévky.
Grilovaná zelenina tvoří dokonalou přílohu, ale může se též podávat jako hlavní chod. Jedním z vynikajících nápadů je grilovaný celer se zeleninovou omáčkou demi-glace, baby špenátem a opečený zeleninový salát. Podívejte se na recept!