Kořenová zelenina – která to je?
Kořenová zelenina má jedlý kořen, nebo hlízu a všechna roste v podobných podmínkách. Je vynikající od podzimu až do začátku jara, protože pokud ji uchováváme správně, zůstane čerstvá řadu měsíců.
Pokrmy z brambor a sladkých brambor
Pravděpodobně víte všechno o bramborových knedlících, hranolkách, nebo perfektní bramborové kaši. Co dalšího si můžete udělat z brambor?
- Plněné brambory - Á la Florentínské — výborné s masem a výpekem.
- Bramborové krokety v mandlových vločkách — perfektní s drůbeží a vegetariánskými burgery.
- Noky ze sladkých brambor — pokud je podáváte se správnou přílohou, mohou být i plným jídlem.
Brambory a sladké brambory jsou víc než jen přílohou. Mohou posloužit jako skvělý předkrm— zvažte domácí chipsy s uzenou majonézou nebo tradiční španělské patatas bravas. A naším tipem je polévka z pečené brambory.
Pokrmy z červené řepy
Řepa je vynikající s rybou. Nechte se inspirovat tradičním sleďovým salátem, abyste si vytvořili své vlastní variace, my vám doporučujeme sledě s řepným pyré. Pečenou řepu můžete smíchat s malinami a připravit z ní řepnou emulzi, která se skvěle hodí k candátovi.
Řepa má nejen výraznou chuť, ale také krásnou intenzivní barvu. Řepnou šťávu použijte, abyste nabarvili upečené potraviny (například bochánky) a různé druhy knedlíků nebo noků, jako například polské pierogi či italské gnocchi. Jako přílohu ke konfitovanému kachnímu stehnu doporučujeme řepné pirohy.
Řepa v současné době dobývá také svět nápojů – dal by si někdo čerstvě vymačkanou řepnou, jablečnou a pomerančovou šťávu, nebo smoothie z fermentované řepy a malin? Šťáva z červené řepy může být také zajímavou ingrediencí do čaje, například v zeleném čaji se zázvorem.
Pokrmy z mrkve a petržele
Správný vývar potřebuje kořen mrkve a petržele. Ale to je pouze začátek toho, co si můžeme s touto zeleninou počít. Co ještě dalšího můžete dělat? Můžete například:
- Konfitovat je a připravit tak perfektní přílohu k masům, například k závitkům z vepřového.
- Karamelizovat je a podávat jako přílohu k burgerům.
- Použít je k přípravě špaget, nebo tagliatelle — což se perfektně hodí do verze bez lepku.
Mrkvová šťáva má také krásnou barvu, takže ji lze použít k barvení chleba, nebo jako neobvyklé osvěžení studených nebo teplých nápojů, jako je zelený čaj s pomerančem fiturą z pomarańczy