Menu
Pšenice a mouka

Bezlepková mouka a její alternativy

Očekává se, že ceny pšenice zůstanou vysoké i v roce 2025. Provozovatelé, kteří spoléhají na pšenici z Ruska nebo Ukrajiny, by měli počítat se zvýšením nákladů. Aby se těmto potížím vyhnuli, budou klasickou pšenici nahrazovat levnějšími nepšeničnými alternativami, jako je například mouka kukuřičná či cizrnová. Jejich výhodou je to, že mají mnoho využití a jsou bezlepkové, což čím dál tím více mladých strávníků přímo vyžaduje. 

Dim sum knedlíčky

Knedlíčky

Trendy pokrmem pro rok 2025 budou jednoznačně knedlíčky! Pokud vaše restaurace knedlíčky ještě nenabízí, je na čase, abyste tento hit novodobé gastronomie zvážili. Ať už se rozhodnete pro přípravu asijských Dim Sum (dušené knedlíčky připravované v páře plněné směsí masa a zeleniny či tofu), klasických českých plněných knedlíků anebo ovocných tvarohových knedlíčků jako dezert, rozhodně nešlápnete vedle. 

Nealkoholické drinky

Nízkoalkoholické či nealkoholické nápoje

Střízlivost je trendem mladé generace a na sociálních sítí dokonce kolují výzvy, kde se mládež navzájem hecuje, aby při společenském setkávání pili méně alkoholu. To vede k nárůstu nabídky nealko nápojů a k vymýšlení nových, zajímavých drinků bez alkoholu. Očekává se, že mezi lety 2022 a 2026 poroste nízkoalkoholický a nealkoholický průmysl o 25 %. S tím jde ruku v ruce i fakt, že lidé začínají čím dál tím více vyžadovat „proteinovou vodu“, přičemž jde o jednoduché přidání rostlinného proteinu do kohoutkové vody, ze které připravíte výživný shake. 

Čajový dýchánek

Čaje

Samostatnou kategorií jsou potom čaje, které se v posledních několika letech opět dostávají do popředí. Lidé upouštějí od limonád a volí zdravější alternativu s menším obsahem cukru. Jak mileniálové, tak generace Z touží po špičkových čajích, ať už ovocných nebo květinových nálevech. Bodovat budou příchutě jako bezový květ, ibišek, levandule a jalovec, zejména pro svou fotogeničnost na Instagram.

Čaj ale nemusí být jen k pití. Oblíbené jsou jeho příchutě i v pokrmech. Už vaše restaurace podává matcha zmrzlinu, heřmánkový ricottový dort nebo panna cottu s příchutí cardamom Chai?  

Tyrkysová matcha

Barevná Matcha

Když už jsme zmínili čaj, pojďme jedním z jeho typů pokračovat – kdo by neznal legendární matchu. Matcha je sušená dužina nejmladších lístků čajovníku, rozemletá na jemný prášek a podávaná ve formě chutného nápoje, který dodává energii podobně jako káva. Pro příští rok už ale zelený odstín matchy nebude stačit. Pokud chcete uspokojit mladé a náročné návštěvníky, připravte se na růžovou, oranžovou, fialovou nebo modrou barvu matcha nápojů.

Zlaté mléko

Zlaté mléko

A do třetice všeho nápojového. Už podáváte kurkuma latté aneb zlaté mléko?  Pižmová, peprná, zemitá chuť není pro každého a bude vyžadovat trochu experimentování, aby se správně povedla. Ale jakmile zvládnete základ, uvidíte, jak všestranně se dá kurkuma využít. Co třeba do koktejlů?

Swicy popcorn

Malé svačinky

Gen Z mění svět tím, že se stává největší generací v mlsání. Nedělají si už svačiny doma, ale rádi si je kupují v restauracích. V kurzu budou odvážné, pikantní a mezinárodní kombinace chutí. Jedním z nejnovějších trendů je i sladko-pálivá kombinace zvaná „swicy“ včetně pikantního medu. Tento tip lze využít jak u běžného občerstvení, tak u předkrmů nebo u dezertů. Nebojte se namíchat ořechy kořeněné kardamomem, sorbet z chilli manga nebo připravit popcorn s příchutí srirachy.

Kimchi a další

Fermentované potraviny

Už jste zahrnuli fermentovanou zeleninu do svého menu? Pokud ne, měli byste to rychle napravit. Fermentované potraviny jsou u strávníků oblíbené i v restauracích. Jejich chuť se liší od jemné až po explozi kořeněné, kyselé a nasládlé. Jak zařadit fermentovanou zeleninu do vašeho menu? Inspirujte se v našem článku. 

To je jen malý výběr toho nejžhavějšího, co nás v příštím roce v gastronomii čeká. Pokud chcete jít stále s trendy, sledujte naše stránky. Hodně úspěchů v roce 2025! 

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu