Rozhodněte se pro sezónní zeleninu
Kuchaři, kteří vaří pro vegetariánské hosty, vědí o zelenině vše. Ale v zimě je jejich výběr značně omezený. To je ale pro kuchaře výzva, která je nutí být tvořiví a přeměnit dobře známé ingredience na něco skutečně velkolepého.
Které druhy zeleniny jsou v zimě k dispozici?
Zimní polévky
Nic vás nezahřeje tak jako talíř horké polévky. Ujistěte se, že vašem menu obsahuje vegetariánské a veganské polévky, jako například:
- Rafinované: pórkový vývar s domácími nudlemi a estragonem
- Tradiční: klasická francouzská cibulačka
- Domácí: veganská polévka z ječmene s uzeným tofu
- Trendy: celerový krém s bramborami, kokosovým mlékem a koriandrovým olejem
- Povzbuzující: sýrová polévka s toastem
Nudle a těstoviny
Pokrmy se škrobem představují v zimním obdobím „komfortní jídlo“ – hutné a zasycující, vyživují nejenom tělo, ale také duši. Zde najdete několik nápadů.
- Tagliatelle + gorgonzola + smetana + špenát
- Gnocchi + rajčatová omáčka + mozzarella + bazalka
- Cannelloni + čočka + rajčata sušená na slunci + bešamelová omáčka
- Soba nudle + uzené tofu + sezónní zelenina + teriyaki
Z kuchyní z celého světa pro rozehřátí
Inspiraci na zimní pokrmy můžete hledat také v národních kuchyních z celého světa. Pokrmy ze Středního východu, Dálného východu a Jižní Ameriky obsahují hodně rozehřívajících bylinek, koření a přísad, což je činí v našich částech světa perfektním zimním lékem.
Střední východ
- Křupavé falafely s pita chlebem a hummusem
- Mujadarra — rýže s čočkou a smaženou cibulkou
- Borek — listové těsto plněné špenátem a sýrem feta
Dálný východ
- Pikantní indický dal
- Thajská polévka Tom Kha
- Krémový ramen s tofu
Jižní Amerika
- Vegetariánská Jambalaya
- Mexická polévka s černými fazolemi
- Arepas s grilovanou zeleninou