Menu

Kokosové mléko vzniká z rozdrobené dužniny kokosu a vody a lze ho považovat za asijský ekvivalent naší smetany nebo kravského mléka.

V orientální kuchyni se přidává prakticky do všeho. Zmírňuje pálivost ostrých pokrmů, zahušťuje omáčky a dodává jim krémovou konzistenci. Například v kari nebo klasické thajské polévce nesmí chybět. Skvěle se osvědčuje také v koktejlech a sladkých dezertech (můžete ho dokonce ušlehat jako šlehačku). Lze ho tedy bez obav přidat do každého orientálního pokrmu, existuje ale celá řada dalších možností, kde všude jej můžete použít.

Zdraví prospěšné vlastnosti

Je základním přírodním zdrojem triglyceridů se středně dlouhým řetězcem (neboli tuků), které urychlují látkovou přeměnu a fungují protizánětlivě. Sportovci je milují, protože urychluje spalování tukové tkáně a napomáhá růstu svalové hmoty. Je to také dobrý zdroj vitaminů a minerálních složek. Má také antibakteriální a antivirové vlastnosti. Po pokrmech, ve kterých bylo kravské mléko nahrazeno kokosovým mlékem, rádi sáhnou vegani a osoby s intolerancí laktózy nebo alergií na bílkoviny kravského mléka.

Jeho formy

Kokosové mléko lze koupit v tekuté formě (v plechovce nebo kartonu) nebo v sypké formě.  Varianta prášku je však často hodnocena jako praktičtější při používání, protože můžete požadovanou konzistenci získat rychle. Stačí jen přidat více nebo méně prášku.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu