Být šéfkuchařem není jen o vaření. Musíte být dobrým vyjednavačem, týmovým hráčem, dobrým vůdcem, učitelem, účetním, musíte znát zkratky jako HACCP, BOZP, RSA a řadu dalších, musíte být poradcem a někdy i negociátorem mezi kuchyní a obsluhou, a to vše předtím, než se dostanete k samotnému vaření nebo k zákazníkům! Takže ať děláte cokoli, máte chuť všem vynadat a udělat to jinak. Zde je ale několik jednoduchých tipů, jak udržet kuchyni v pohodě.
- Příprava aneb anglicky 5P (Prior Preparation Prevents Poor Performance) - Když se připravíte, zabráníte problémům. Pokud vaše kuchyň nebude v dokonalém pořádku a váš sklad a lednička nebudou perfektně čisté, je pravděpodobné, že řídíte potápějící se loď – zorganizujte pořádek co nejrychleji!
- Nebuďte arogantní – Ano, všichni tajně víme, že být šéfkuchařem neznamená být Bohem – ale vaši zaměstnanci, tuto skutečnost nesmí vidět. Poslechněte si názory ostatních a seznamte se s vašimi pracovníky – díky tomu, zlepšíte jejich výkonnost.
- Nechte, aby vaše jídlo mluvilo samo za sebe! - Když se vám podaří vytvořit skvělé jídlo vždy a včas, respekt vašeho týmu vůči vám poroste. Nemusíte však radostí skákat nahoru a dolů!
- Chyby musí zůstat v kuchyni! - I když dojde v kuchyni k problémům a nočním můrám, nikdy se nesmějí dostat na váš talíř. Pokud jídlo nedokážete sníst sami, nemůžete jej podávat – mohlo by vás to stát pověst. Zhluboka se nadechněte, jídlo zopakujte a pokračujte.
- V kuchyni nesmíte být nepřetržitě – Byť je to náročné a nemáte čas, je třeba si zajít na kávu, protáhnout se v posilovně nebo si zajít na procházku na čerstvém vzduchu – to vše vyčistí vaši hlavu!
- Podělte se o jídlo se svým týmem před zahájením směny – Ano, posaďte se a společně jezte! Může to být jen talíř s těstovinami. Tým, který večeří společně, pracuje společně!
- Poznejte své zákazníky – Vím, že po dlouhé šichtě už nechcete nikoho vidět, ale projděte se restaurací a promluvte se zákazníky. Může to být zázrakem pro morálku, což vám usnadní práci. Investujte do lidí a oni budou investovat do vás!
- Než dnes večer odejdete domů ... připravte si rychlý seznam nezbytných věcí na zítřek. Nejde jen o připravované jídlo, ale i věci, které chcete říci zaměstnancům, dodavatelům, objednávky, které musíte udělat – pamatujte, že příprava je nezbytná.
Přihlaste se k odběru newsletteru
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru ještě dnes a nic Vám ze světa gastronomie neunikne. Budete dostávat informace o aktuálních trendech, inspiracích, předpisech nebo soutěžích. Navíc si budete moci podívat na videa od našich šéfkuchařů z celého světa. Nenechte si to ujít!