Anthony Bourdain řekl: "Mise-en-place je náboženstvím všech dobrých kuchařů ... Pro vás, jako pro kuchaře, je místo v kuchyni, jeho stav a připravenost rozšířením vašeho nervového systému."
Snižte stres - zvyšte kvalitu
Plánování a příprava menu jsou klíčové, zvláště pokud není v kuchyni dostatek kuchařů, což bývá určitě častější. Ale jak se můžete vyhnout přílišnému stresu a ujistit se o kvalitě? Odpovědí je mise en place neboli příprava. Zde je několik tipů, které zajistí, aby vaše kuchyň byla připravena:
- Plánujte a organizujte - ujistěte se, že před zahájením vaření máte všechny věci připraveny včetně kuchyňského náčiní. Může to znít logicky, ale vždy je dobré si připomenout: mám předem změřeny všechny tekuté přísady? Je vše rozmrazeno? Je maso marinováno a připraveno?
- Připravte se na špičku- plánujte co nejvíce dopředu, abyste měli dostatek času. Zvažte, jaký je hlavní výběr menu zákazníky a v jaký čas a dny v týdnu se nejvíce objevují ve vaší restauraci.
- Přečtěte si své recepty - zní to jednoduše, ale měli byste znát menu a všechny ingredience, protože tak ušetříte čas a budete napřed při hlavním náporu.
- Pult je perfektně čistý – asi to víte, ale je dobré si občas připomenout, že pult musí vypadat na začátku dne stejně dobře jako na konci.
- Zvažte použití hotových ingrediencí - ušetří čas při přípravě a navíc správné použití kvalitních hotových surovin, zejména pokud vytváříte stovky stejných pokrmů denně, mohou zajistit konzistenci a kvalitu.
Buďte připraveni a nastavte mysl na přípravu jídel- což pro vás znamená méně stresu a pro zákazníky lepší zážitek. Ujistěte se, že je vše na svém místě - ušetříte čas a zrychlíte obsluhu.
Kontrolní seznam „mise en place“
Před přípravou
- Trouby a konvektomaty jsou zapnuté
- Kuchyň je připravena
- Kompletní seznam přípravy je ready
- Všechny suroviny jsou připraveny a správně uloženy
- Všechny suroviny jsou předem naměřeny a připraveny
- Vešechny kuchyňské pomůcky a zařízení je připraveno
- Vy jste připraveni k práci
Během servisu
- Před použitím nebo smíchaním suroviny se ujistěte , že máte správné dávkování
- Použivejte stopky, pokud je to nutné
- Suroviny, které již nebudete používat jsou označené a ve skladu
Přihlaste se k odběru newsletteru
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru ještě dnes a nic Vám ze světa gastronomie neunikne. Budete dostávat informace o aktuálních trendech, inspiracích, předpisech nebo soutěžích. Navíc si budete moci podívat na videa od našich šéfkuchařů z celého světa. Nenechte si to ujít!