Dekorace pro servírování pokrmů
V prezentaci pokrmů jde o mnohem víc, než jen o to, potěšit oko - musíte si uvědomit, že vše, co na talíři najdete, by mělo pokrm doplňovat, pokud jde o jeho chuť, aroma a texturu.
Při výběru ingrediencí nepřemýšlejte jen o oblíbenosti, textuře nebo barvě. Pamatujte si - talíř musí hosty zaujmout stejně chutí, jako vůní, a také na pohled. Proto je pro servírování pokrmů rozhodující vyváženost.
Zajímavé prvky, které lze při servírování pokrmů použít
Králem je omáčka
Omáčka je nositelem chuti - může tóny vašeho pokrmu buď zesílit, nebo poskytnout osvěžující protiváhu.
Existuje mnoho způsobů, jak využít omáček - můžete je jemně nakapat lžičkou, nebo použít dávkovač a vytvořit kapičky, kroužky nebo klikyháky.
Pokud hledáte skvělý základ, vyzkoušejte omáčku Knorr Demi-Glace (0,75 kg) - bude hotová za chviličku.
Zeleninové lupínky
Brambora, sladká brambora, řepa, kapusta nebo kořenový celer - zeleninové lupínky nikdy neurazí. Chipsy dodají pokrmu křupavost a poskytnou mu příjemně mastné, lehce kouřové aroma.
Infuzní oleje
I v nejznámějších restauracích najdete talíře ozdobené kapkami oleje naaranžovanými pomocí dávkovače. Prakticky cokoli lze použít k vyluhování rostlinného nebo olivového oleje: čerstvé bylinky, bobule, citrusové plody, levandule, nebo dokonce dřevěné tyčinky, které mu dodají kouřové aroma. Nebojte se použít pro urychlení ochucení tlak, například aplikací v iSi lahvi.
Zeleninový, ovocný a houbový prach
Další populární dekorací pro prezentaci jídla na talíři, které na talíři vypadá jako máchnutí barevným štětcem. Prášek můžete vyrobit ze zeleniny, ovoce nebo hub, použít můžete mrkev, řepu, bobule nebo hříbky. Jediné, co musíte udělat, je ingredience vysušit a pak je rozmixovat do prášku.
Pěny
Pěna je rafinovaný způsob, jak smíchat ingredience, a do pokrmu propašovat zajímavé tóny. Můžete použít wasabi, řepu, citrusový plod nebo sýr s ostrou chutí.
Pěna z kozího sýra bude fungovat skvěle s hutným hříbkovým krémem - recept najdete zde!