Pandemie radikálně změnila pohled hostů na bezpečnost během různých akcích, kterých se zúčastňují a na kterých konzumují jídlo. Přestože se stále méně obávají nákazy koronavirem, přísné hygienické návyky už mají zakořeněné. A samozřejmě nadále očekávají opatření, která je ochrání před viry a bakteriemi. Jak na tyto potřeby zákazníků reagovat v kuchyni a pohostinství?
Přeorganizujte prostor ve své provozovně
Během pandemie byli lidé vybízeni, aby se vyhýbali davům, takže nyní se mohou stále obávat jíst v přeplněných prostorách. Zkuste proto místo jednoho dlouhého bufetového stolu, kde by lidé museli na jídlo stát fronty, rozvrhnout prostor na několik menších „stanovišť“. Zvolte například jeden stůl pro předkrmy, další na saláty, jiný na hlavní jídla a další na dezerty.
Lidé si také více navykli na servírované porce, více než na bufet, protože tak přichází do kontaktu s jídlem méně lidí, což přispívá k větší bezpečnosti. Co tedy podávat a jak to udělat správně?
Předkrmy a polévky: jednotlivé porce
Při vymýšlení receptů na předkrm se řiďte trendem servírování miniaturních verzí milovaných jídel a nabídněte občerstvení z celého světa. Co můžete svým hostům přichystat?
- Mini sýrový talíř: výběr několika kousků sýrů pro jednoho, podávané s fíkem nebo hrozny a mandlemi.
- Malé placky podávané s Knorr Professional Peperonata (plátky žluté a červené papriky) a drceným řeckým sýrem.
- Mini frittaty s různými doplňky, jako je špenát, chřest, černé olivy nebo sušená rajčata.
- Mini pohankové bliny se zakysanou smetanou, kaviárem nebo lososem a koprem.
- Mini dortíky, např. quiche lorraines.
- Mini kapsičky z těsta filo plněné masem, sýrem nebo zeleninou.
- Mini mac’n’cheese „krokety“, vyrobené pomocí Knorr Professional Maccaroni Cresti di Gallo (ozdobná kolínka s nařasenými okraji).
Chcete-li tyto krokety vyrobit, připravte si mac’n’cheese, nechte ho vychladit v lednici a poté z něj vytvarujte kuličky nebo nakrájejte na malé čtverce či obdélníky. Kousky obalte ve strouhance a zprudka osmažte.
Jednotlivé porce polévky lze podávat v elegantních sklenicích s víčkem. Zvolte krémové polévky, které se snadno konzumují a zasytí. Jeden skvělý nápad je sopa Azteca s nachos, čedarem a zakysanou smetanou.
Hlavní jídla: jednotlivé porce
Dříve bylo běžné, že si hlavní jídlo lidé nandávali sami z velkých hrnců nebo brali z ohřívaných nádob. Nyní dávají hosté přednost tomu, aby dostali jídlo předem naporcované. Mají tak jistotu, že nikdo nekontaminuje jejich ani ostatní porce.
Pokud vás čeká příprava občerstvení na neformální setkání, vaši hosté si mohou pochutnat na mini verzích pestrého street foodu, jako jsou špízy, hamburgery nebo dokonce hot dogy.
Při přípravě menu inspirovaného street foodem je dobré vzít v úvahu i ty hosty, kteří nejedí maso, protože tato skupina strávníků je stále větší a větší. Vegetariánské pouliční pokrmy můžete snadno připravit díky produktům The Vegetarian Butcher – vynikajících alternativ masa vyrobených skutečnými fanoušky masových chutí. Udělejte si špízy s masovými kuličkami The Vegetarian Butcher NoMeatballs nebo marinovanými kousky The Vegetarian Butcher NoChicken Chunks. Mini burgery budou chutnat skvěle s malými kousky The Vegetarian Butcher Raw NoBeef Burger a mini hot dogy s The Vegetarian Butcher Little Willies.
Pokud pořádáte elegantní, noblesnější akci, inspirujte se středomořskou kuchyní. Kde hledat nápady?
- Řecko. Mnoho lidí miluje řeckou kuchyni s množstvím zeleniny, olivového oleje a čerstvých sýrů. Snadno připravíte jednotlivé porce spanakopita (tradiční koláč z těsta filo se špenátem a řeckým sýrem), stejně jako musaku, kterou lze nakrájet na úhledné čtverce nebo obdélníky.
- Izrael. Hosté si zamilují pita chléb s lahodnými náplněmi, jako je hummus, falafel nebo baba ghanoush, stejně jako sendviče sabich s plátky grilovaného lilku a natvrdo vařenými vejci.
- Itálie. Italský závan kreativity vám pomůže připravit jednotlivé porce tradičních italských jídel. Pokud chcete podávat lasagne, upečte je, nechte vychladit a nakrájejte je na jednotlivé porce. Poté je znovu ohřejte. Nebo je připravte v samostatných zapékacích miskách, ideální pro jednu osobu.
Nejlepší kvality pokrmů dosáhnete použitím originálních italských produktů vyrobených speciálně pro gastronomii, jako jsou těstoviny Knorr Lasagne nebo Knorr Professional Tomato Pronto (rajčatová omáčka s kousky rajčat a cibule). Pokud chcete připravit vegetariánskou verzi tohoto jídla, jednoduše vyměňte mleté maso za The Vegetarian Butcher NoMince, které je chutné a rychlé na přípravu.
Můžete také připravit jednotlivé porce rizota nebo těstovin a podávat je v opakovaně použitelných sklenicích. Rizoto s dýní nebo zeleným hráškem a citronovou kůrou jsou vynikající volbou.
Náš tip je i Knorr Professional Tagliatelle alla Puttanesca, lehce pikantní těstoviny z Neapole s ančovičkou a černými olivami.
Související články
UFS Academy: Portál pro online školení profesionálních kuchařů
- Školení vytvořilišéfkuchaři z celého světa.
- Videa sledujete neomezeně.
- Školení jsou ZDARMA a bez reklam.
- Přihlášení trvá jen 30 vteřin.