Proč mít konvektomat v gastro provozu?
V konvektomatu můžete připravit najednou celé menu, lze v něm zhotovit prakticky všechna jídla. Současně můžete péct například hlavní chod s masem a buchtu jako dezert, aniž by se jejich pachy vzájemně mísily. Pro každé jídlo či pokrm - jeho tepelnou úpravu, se používá určitý typ nádob. Tím je zajištěna maximální efektivita přípravy. Příprava pokrmů na sebe plynule navazuje, je ale potřeba si práci dobře časově zorganizovat.
Konvektomat má uložené programy na vaření různých pokrmů a zároveň umožňuje vytvořit si a ukládat vlastní program. Plně dokáže nahradit elektrickou nebo plynovou troubu, pánev, fritovací či tlakové hrnce atp.
Konvektomty se vyrábějí v různých velikostech, aby vyhovovaly kapacitou dané gastro provozovně či restauraci. Jejich údržba není náročná. Konvektomat se buď ošetří speciálními čisticími prostředky, a pak se jeho vnitřní část opláchne proudem vody. Anebo se použije jeden z nejoblíbenějších programů, a to je automatické umytí konvektomatu.
Jak postupovat při vaření v konvektomatu
U všech technologií je potřeba myslet na to, aby byl konvektomat předehřátý. Doporučené časy a teploty nemusí vyhovovat každému uživateli a samozřejmě také záleží na konkrétní značce konvektomatu.
A není neobvyklé, že ke stejnému výsledku dojdete volbou dvou různých postupů, záleží na vašich možnostech v profesionální kuchyni, pracovních postupech atd.
Níže naleznete tabulku s detailním doporučením teplot a časů přípravy pokrmů. Věříme, že vám tato tabulka ulehčí práci a přípravu jídel v konvektomatu ve vašem gastro provozu, jídelně či restauraci.
Tabulka teplot a časů přípravy pokrmů v konvektomatu ke staˇzení zde
Závěrem nelze opomenout další fakt, a to že díky konvektomatu lze zároveň vyhovět hygienickým předpisům. S jeho pomocí není problém pokrm rychle ohřát, udržet jeho teplotu po tepelném zpracování, před výdejem, nebo distribucí.
Konvektomat je relativně drahé zařízení, ale pokud si uvědomíte, že svou univerzálností nahradí několik jiných kuchyňských zařízení a spotřebičů, jeho cena není tak vysoká, jak to na první pohled vypadá.