Restaurace je samozřejmě o zákaznících. Na čem však v kuchyni záleží nejvíce, jsou kvalitní suroviny, spolehliví dodavatelé, skvělé recepty a v neposlední řadě náklady. Jaké nástroje Vám usnadní práci v kuchyni?
Food cost kalkulačka
Na trhu jsou dostupné různé food cost kalkulačky, včetně bezplatných. Některé pracují pouze s jednoduchými výpočty, které Vám umožní na základě ceny surovin a hotového jídla vypočítat food cost (surovinové náklady).
Pokud však chcete pracovat se skutečně užitečným nástrojem, zvolte food cost kalkulačku, která umožňuje také přidávat vlastní recepty a suroviny a měnit ceny jednotlivých surovin. Kromě toho by Vám dobrá food cost kalkulačka měla umožnit vytisknout si recept i se surovinovými náklady a uložit si jej do virtuální nebo fyzické databáze. Přesně to dokáže bezplatná food cost kalkulačka od Unilever Food Solutions, která navíc obsahuje i řadu skvělých receptů.
Sklad a inventář
Evidovat zásoby, doplňovat suroviny a mít přesný přehled o aktuálním stavu skladu může být poměrně náročné. Dostupných je mnoho platforem a aplikací, které jsou kromě fakturační funkce vybaveny i programem pro správu inventáře restaurace. Některé z nich je možné propojit se systémem Vašich dodavatelů. V případě nedostatku zásob tak mohou dodavatelům automaticky posílat upozornění.
Databáze plná kulinářských tipů a receptů
Mít všechny kulinářské tipy a recepty na jednom místě, je pro kuchaře mimořádně užitečné. Mohou tak ušetřit čas, který by jinak ztratili hledáním inspirace na blozích nebo listováním v kuchařských knihách.
Dobrá databáze by měla umožňovat vyhledávání podle klíčových slov a frází a obsahovat množství receptů i sezónních receptů různé obtížnosti. Měla by Vám umožnit rychle vyhledat všechny potřebné informace - například o poměru a hmotnosti ingrediencí nebo alergenech.
Na internetu najdete množství užitečných tipů a rad pro kuchaře - většinou však ne na jednom místě. Pro lepší přehled a uspořádání můžete využít databázi připravenou šéfkuchaři Unilever Food Solutions, ve které najdete stovky receptů a kulinářských postupů. Využijí je jako zkušení šéfkuchaři, tak i ti, kteří se kuchařskému řemeslu teprve učí.
Pokud dáváte přednost videu, můžete si zde prohlédnout také množství videonávodů nebo kulinářských kurzů. Některé z nich obsahují i podrobné informace o receptech. Najdete je na našem YouTube kanálu, ale také na našem profilu na Instagramu a blozích nebo vlozích připravených našimi kuchaři.
Profesionální kulinářské kurzy jsou jen zřídka bezplatné, ale některé společnosti nabízejí kvalitní školení i zdarma. Chcete-li najít témata, která dokonale odpovídají Vašim preferencím, prohlédněte si naše videa. UFS Academy je online platforma plná užitečných školení a informací o kulinářských technikách, nových trendech v gastronomii, veganském vaření, platingu a mnoha dalších tématech.
Pomůcky pro restaurační management
Management restaurace, zaměstnanců a dodavatelů může být hodně obtížný úkol. Naštěstí pro restaurace a kavárny existuje stále více programů, které umožňují management financí a navíc seskupují všechny manažerské úkoly šéfkuchaře nebo manažera a podporují je při každodenních pracovních činnostech.
Program navržen s ohledem na potravinářský průmysl by měl zaznamenávat pracovní dobu a poskytnout Vám plnou kontrolu nad objednávkami a účty. Zároveň by měl umožňovat poslat výplatu personálu, upravit ceny, změnit speciální nabídku a menu a poskytovat možnost integrace s jiným systémem.
Při výběru nástrojů, které nejlépe odpovídají Vašim potřebám, se zaměřte na oblasti, které jsou pro Vás nejdůležitější: například plynulá spolupráce s kuchyní, úprava cen nebo integrace s jinými systémy. Někdy je postačující i bezplatný nástroj, ale když už jsou Vaše požadavky vyšší, zvažte koupi systému, který Vám v budoucnu pomůže i s byrokracií.