Rajčatový protlak
Rajčatový protlak, který se v kuchyni používá již celá desetiletí, může na první pohled působit obyčejně. Přesto v sobě ukrývá pořádnou dávku chuti umami. Kromě receptů s rajčaty ho můžete přidat do jakýchkoliv jídel, které prostě potřebují ještě více chuti umami.
Rajčatový protlak se skvěle hodí do hustých polévek (například do čočkové nebo mexické polévky a rostlinného guláše), zeleninového ragú, dušené zeleniny nebo vegetariánského Stroganov připraveného z rostlinné alternativy masa The Vegetarian Butcher. Můžete ho také přidat do zeleninových pomazánek a paštik nebo do marinády a glazury na zeleninu nebo rostlinnou alternativu masa.
Zeleninový bujon
Výrazný bujon je důležitým základem pro přípravu polévek, omáček nebo jídel z rýže nebo obilovin, jako je rizoto, krupoto a paella. Pokud si bujón chcete připravit sami, pomalu opékejte kořenovou zeleninu při nízké teplotě a následně ji případně opalte pomocí flambovací pistole. Když zelenina zhnědne, vařte ji alespoň 2 hodiny se sušenými houbami, bylinkami, solí a pepřem.
Pokud si chcete ušetřit několikahodinovou práci, použijte koncentrovaný produkt Knorr Esencel Zeleninový bujón s bohatým složením surovin a komplexní směsí chutí a vůní.
Restovaná cibule a česnek
Karamelizovaná cibule a osmahnutý česnek zvýrazní chuť každého vegetariánského jídla - polévky, omáčky, dušené zeleniny, obilovin, luštěnin nebo různých asijských jídel. Práci v kuchyni urychlíte použitím esence Knorr Esence Umami nebo pasty Knorr Professional Primerba.
Čerstvé bylinky
Je těžké představit si veganské vaření bez čerstvých bylinek. Doplňte rostlinné pokrmy čerstvými listy bazalky (obzvlášť zajímavá je chuť thajské bazalky), koriandrem, mátou, estragonem, šalvějí, petrželkou nebo větvičkami tymiánu a rozmarýnu, které jsou ideální zejména k restované a dušené zelenině.
Pokud chcete recepty doplnit bylinkami, nemusíte čekat na sezónu. V nabídce produktů Primerba najdete voňavé bylinky konzervované v oleji. Vyzkoušejte bylinkovou pastu Knorr Primerba Bazalka, Knorr Primerba Rozmarýn nebo Knorr Primerba Provensálské bylinky se směsí výrazných francouzských bylin.
Sójová omáčka
Sójová omáčka, vyrobená z fermentovaných sójových bobů, pšenice a soli, je základem japonské kuchyně. Díky výrazné chuti umami je ale vhodná do všech asijských a evropských receptů. Zvolit můžete buď světlou nebo tmavou sójovou omáčku, která je obecně hustší. Sójová omáčka Knorr Ketjap Manis s jemným karamelovým aroma je ještě hustší než běžná sójová omáčka. Použít ji můžete například do asijských nudlí a polévky ramen, na přípravu omáčky teriyaki nebo glazury na karamelizovanou zeleninu.
Miso pasta
Miso pasta je další japonskou specialitou, která dokáže divy se zeleninovými jídly. Jde o pastu vyrobenou z fermentovaných sójových bobů, obilovin (většinou rýže nebo ječmene), soli a droždí. Charakteristická je pro ni výrazná chuť umami, což ji dělá fantastickou do polévek, marinád, glazur (například na grilovaný lilek nebo restovanou mrkev) a salátové dresinky.
Můžete narazit na miso pastu různých odrůd a barev - od téměř černé po šedobílou. Světlejší pasty jsou jemnější a sladší. Čím tmavší barva, tím je pasta ostřejší.
Sušené houby
Houby dodávají zeleninovým pokrmům hlubokou, zemitou a dřevitou příchuť. Do zeleninového vývaru můžete přidat několik sušených lesních hub, nebo připravte houbové rizoto, nádivku do slaných koláčů či houbové omáčky na nudle a těstoviny.
Aroma lesních hub můžete získat i zcela bez námahy - s použitím Knorr Primerba Houby. Tato pasta je vyrobena z ručně sbíraných hřibů smrkových a klouzků a vyniká koncentrovanou houbovou příchutí.
Citrusové plody
Kyselé tóny jsou v zeleninových jídlech stejně důležité, jako v těch s masem. Čerstvě vymačkaná šťáva z citronu, limetky, pomeranče, grapefruitu nebo exotického citrusu yuzu dodá výraznou chuť salátovým dresinkem, omáčkám, marinádám nebo také krémovým polévkám.
Chcete-li dosáhnout vyváženou, ne příliš kyselou chuť, použijte tekuté ochucovadlo Knorr Citrusová Esence. Tato esence je vyrobena z mandarinky, perské limetky, yuzu a citronové šťávy. Přidejte ji například do glazované zeleniny, grilovaných jídel, dresinků na citrusové saláty nebo… Oblíbené domácí citrusové limonády!
Kouřové aroma
Kouřové aroma je při bezmasých pokrmech velmi žádoucí. Pokud ho chcete přidat do zeleninových jídel, jako jsou polévky a zahuštěné omáčky, vyzkoušejte tyto produkty:
- Tekutý kouř
- Uzená sůl
- Uzená paprika - jemná nebo pálivá
- Knorr Kouřová esence - vyrobena z přírodních surovin, jako je uzený cukr a restovaná cibulka.
Pokud se rozhodnete pro kouřovou esenci Knorr, získáte vyvážené kouřové aroma bez obav z toho, že by bylo přehnané. Pro dosažení nejlepšího efektu přidejte toto koření až na závěr vaření nebo těsně před podáváním.
Lahůdkové (nutriční) droždí
Lahůdkové droždí jsou neaktivní kvasnice ve formě vloček s jedinečným, mírně sladkým, oříškovým a sýrovým aroma. Jsou ideální volbou do jídel připravených z různých náhrad mléka, jako jsou rostlinné sýrové omáčky, koláč quiche, tartaletky nebo dušená zelenina s bešamelem.