Menu

Nožů je spousta a různé druhy nožů jsou určené pro různé úkony. Každý kuchař, který to s vařením myslí vážně, by měl mít svou sadu nožů a měl by se o ně dobře starat. Mezi noži však má výsadní postavení kuchařský nůž. Je to prakticky univerzální nůž, který můžete intenzivně používat denně. A proto je zásadní si jej správně vybrat.

1. rada: Přesně pro vás. Neexistuje žádná univerzální velikost. Každý by si měl vybrat takový nůž, který mu vyhovuje. Je to skoro jako svatba. Měli byste cítit, že vám nůž dokonale vyhovuje a že se vám s ním dobře a spolehlivě pracuje. Nůž by se měl držet pohodlně, měl by být v ruce vyvážený a stabilní. Mělo by se s ním pracovat lehce a snadno. Velikost, hmotnost nebo design nože – to vše závisí na tom, co se vám líbí. A pamatujte: není to volba na celý život. Po pár letech si třeba pořídíte jiný nůž, protože se změní vaše dovednosti a potřeby.

2. rada: Zkouška. Jestliže už o noži máte jistou představu, vyzkoušejte co nejvíce modelů, a to při dlouhém krájení přes špičku, krájení na kostičky, krájení na plátky, vykrajování a dalších úkonech. Často děláme tu chybu, že napodobujeme ostatní kuchaře, aniž bychom si ověřili, že jejich názor má pro nás hodnotu. Zkušení kuchaři mají často jiné dovednosti, rozdílné postupy a jiné preference než mladší kuchaři, pro které jsou lepší snadněji ovladatelné nože.

3. rada: Osvědčené značky. Sortiment kuchařských nožů je dnes velmi rozsáhlý. Výrobci nabízejí nové modely z vysoce odolných materiálů, které umožňují nebývalou ostrost nože. Navíc se prodávají různé limitované edice, z nichž si můžete vybrat pro sebe nejvhodnější design. Stojí za to si však pamatovat, že: vyrábět kvalitní nože s doživotní zárukou vyžaduje od výrobce obrovské zkušenosti a speciální kvalifikaci, a také používání vysoce kvalitní oceli. Z tohoto důvodu je několik málo firem, které lze vzít v úvahu při výběru nože. Některé z těchto firem vyrábějí nože i více než sto let.

4. rada: Německý nebo japonský styl? Německé nože jsou tlustší, těžší a vyrobené z měkčí oceli. Obvykle jsou broušené z obou stran, těžko se dají zlomit a poměrně snadno se s nimi pracuje. A z těchto důvodů jim dávají přednost mladší kuchaři. Japonské nože jsou ostřejší, jsou však mnohem křehčí a snáze se odlamují. Japonské nože jsou broušené z jedné strany a často vyžadují mnohem pozornější zacházení. Vyzkoušejte si v praxi a „osahejte“ si rozdíl mezi oběma typy nožů.

5. rada: Starejte se o ně. Jednu vlastnost mají všechny nože společnou: měly by být ostré. O nůž je třeba náležitě pečovat. Správnou péčí o nůž pozvednete na vyšší úroveň i vaše gastronomické výtvory. Nože můžete brousit na plochém brousku nebo na brousku s keramickými kotouči. Případně můžete svěřit nože na nabroušení profesionálům. Je velmi pravděpodobné, že odborný brusič nabrousí nůž lépe než vy, což platí o to víc v případě japonského nože.

Dobrý kuchař se pozná nejen podle toho, že připravuje skvělé pokrmy, ale také podle toho, že jeho jídla jsou pokaždé kvalitativně stejná. Z tohoto důvodu je vážení v kuchyni tak důležité. Vážením pomůžete zajistit totožnou kvalitu jídel v průběhu času a snížíte plýtvání surovinami. Odměřovat suroviny jen podle objemu není tak přesné. Většina kuchařů používá digitální váhu. Jaké parametry jsou pro výběr váhy důležité?

6. rada. Přesnost. Kuchyňská váha by měla být přesná a měla by mít funkci táry, která od hmotnosti surovin odečte hmotnost talíře nebo misky, na které jsou suroviny umístěné. Dbejte, aby stupnice váhy byla dostatečně jemná, s přesností nejméně na jeden gram.

7. rada. Kalorický obsah. Některé kuchyňské váhy mají i další přídavné funkce, které vám mohou být prospěšné. Kuchaři, kteří se zaměřují na zdravé stravování, nejspíš ocení váhu, která umožňuje počítat i kalorický obsah vážených surovin.

8. rada. Snadná obsluha. Vybírejte váhu s dobře čitelným displejem. Jestliže v receptech používáte různé jednotky hmotnosti, bude praktické, když váha bude umět jednotky vzájemně převádět. A váha by se měla také dát snadno čistit a mít rovnou plochu.

Je jídlo již dostatečně uvařené či propečené? Jste si stoprocentně jistí? Digitální teploměry vám významně pomohou řídit proces tepelné úpravy a připravovat dokonalá jídla. Pokud připravujete masové pokrmy, určitě se vyplatí teploměr si pořídit. Teploměr vám nejen pomůže správně stanovit teplotu, ale také vás zbaví starostí.

9. rada. Zbavte se starostí a vyberte si užitečné funkce. Mnohé teploměry jsou v současnosti vybavené opravdu praktickým funkcemi. Funkce minimální teploty vás například informuje, kdy je maso uvařené.  Převod ze stupňů Celsia na stupně Fahrenheita a obráceně vám usnadní využívání různých receptů ze zahraničí.

10. rada. Zkontrolujte přesnost a rychlost měření. Tyto dva parametry jsou pro správnou volbu teploměru rozhodující. Před koupí přístroje se tedy podívejte na recenze a ověřte si, jakých hodnot mají tyto parametry u konkrétního modelu. Teplota by se měla naměřit do tří sekund, a to někdy i bez nutnosti opětovné kalibrace.

Se správně vybranými nástroji dokážete zlepšit své vaření. Proto si nákup pomůcek pečlivě rozmyslete. Drobnosti mohou v konečném důsledku znamenat hodně.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu