Menu

Náhražka masa je opravdu oficiální termín, kterým nazýváme výrobky podobné masu – ať už strukturou, chutí nebo výživovou hodnotou - připravené však z vegetariánských či veganských surovin, nejčastěji na bázi luštěnin, zeleniny, sóji, lepku nebo vaječného bílku. Je toho ale ještě mnohem víc

Co všechno umíme využít jako náhražky masa

  • Tofu, které pochází z Číny, kde se objevilo už ve druhém století před naším letopočtem. Přitom v západních zemí se tofu začalo rozšiřovat až v polovině 20. století. Jde o surovinu, která se vyrábí srážením sojového mléka s potravinářskou sádrou. 
  • Seitan, pšeničná bílkovina, která má ve veganské kuchyni široké použití. Vyrábí se vyplavením škrobu z pšeničné mouky tak, že se opakovaně proplachuje větším množstvím vody. Po ukončení tohoto procesu zůstane lepková hmota, se kterou lze dále pracovat například marinováním. Marinovaný seitan je pak skvělý do gulášů a dalších omáček, na nudličky, na špízy nebo na gril. 
  • Robi, rostlinná bílkovina známá také jako rostlinné maso – připomíná maso svou texturou. Základem je směs rostlinných obilných bílkovin, včetně rýžové bílkoviny, pšeničných klíčků nebo červené řepy.
  • Žakie, známé také jako Jackfruit, je druh ovoce pocházející z tropického stromu chlebovník. Uvnitř plodu jsou semena obalena do lepkavého žlutého pouzdra – a přesně tato šťavnatá část, která má nasládlou a svěží chuť, je velmi oblíbeným pokrmem. Lze jej konzumovat syrový i tepelně upravený, hojně se používá třeba do hamburgerů. 
  • Klaso je produkt vyráběný ze základní suroviny, kterou je obilná bílkovina. Díky svému nulovému obsahu cholesterolu se řadí do zdravé výživy a je vhodný nejen pro vegetariány, ale i pro diabetiky. 
  • Texturovaný zeleninový protein, který se vyrábí z čínských sójových bobů neobsahujících GMO jako náhrada masa. Má vysoký obsah bílkovin, ale nevýraznou chuť, takže je vhodné přidat koření a další aromata, aby připomínal masný výrobek.
  • Tempeh, označován také jako „javánské maso“. Vyrábí se fermentací sóji a obsahuje vysoký podíl vlákniny, proteinů a vitamínů. Tempeh můžete stejně jako tofu smažit, marinovat, grilovat, jíst syrový nebo ho přidávat do salátů. 
  • Samozřejmě lze také využít hotové náhražky masa, klobásek, burgerů, sekané a podobně. 

3 hlavní výhody alternativ masa

  1. Nižší ekologická stopa. Není pochyb o tom, že příprava masa ke konzumaci je ekologicky náročná. Je potřeba velké množství půdy i vody. Snížení konzumace masa navíc snižuje produkci skleníkových plynů. 
  2. Rostlinné alternativy mají příznivý vliv na zdraví. Rostlinné náhražky masa mají totiž nižší obsah nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Jednoduše jsou pro člověka zdravější. 
  3. Rostlinné alternativy nabízí nové možnosti. Alternativy masa ukazují nové možnosti surovin a přinášejí tak i pestrost a kreativitu do kulinářství.

Nejoblíbenější náhražky masa

Nejznámější alternativy masa jsme už zmínili. Znáte ale také produkty The Vegetarian Butcher?

The Vegetarian Butcher nabízí rostlinné vegetariánské i veganské produkty založené na bázi luštěnin, bylinek a koření. Stojí za nimi opravdoví milovníci masa, díky kterým je chuť i textura těchto alternativ téměř totožná s chutí a texturou masa. Zamilují si je všichni, i zapřísáhlí masožravci. A z čeho vybírat?

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu