Menu

Gril v kuchyni 

Jedním z nejergonomičtějších typů grilu, pokud jde o obsluhu, je plynový gril. Nejenže usnadňuje kontrolu teploty, ale umožňuje i její regulaci a rychle se ohřívá. Díky druhu paliva se snadno udržuje v čistotě a může být umístěn téměř kdekoli. Navíc pokrmy vystaveny jedovatým látkám. Případně si možete zvolit elektrický gril, u kterého musíte myslet na přívod elektřiny.

Pro příznivce specifické chuti a vůně dřeva, je ideálním řešením gril na uhlí. Vyžaduje ovšem nejen odpovídající větrání a speciální místo venku, ale zabírá také při obsluze nejvíce času. Proto se vyplatí, aby měl speciální příslušenství, které usnadní jeho udržování v čistotě, např. popelník na vybírání popela nebo přihrádky na uhlí. Bez ohledu na druh paliva je dobré se ujistit, že gril má:

  • víko (zajišťuje regulaci teploty)
  • teploměr (často bývá zabudován do víka)
  • kolečka (snadná manipulace při přesouvání)
Ideálním řešením jsou také další plochy, jako například hořáky nebo další úrovně pro rožeň, které ve větší vzdálenosti od zdroje tepla dovolí grilovaným jídlům „dojít“.
 
 

Pro delší udržení tepla je určeno nerezové ohniště a rožeň. Zajímavým příkladem jsou grily Weber, Remundi nebo Big Green Egg, které mají nejen originální design, ale také šikovně využívají vlastnosti materiálu, z nichž jsou vyrobené, a zajišťují výkon, trvanlivost a přirozenou chuť. Pro zajímavost zmiňme také návrh firmy Beef Eater Barbecues, která má ve své nabídce nejdražší gril na světě: je vyroben ze zlata.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu