Gril v kuchyni
Jedním z nejergonomičtějších typů grilu, pokud jde o obsluhu, je plynový gril. Nejenže usnadňuje kontrolu teploty, ale umožňuje i její regulaci a rychle se ohřívá. Díky druhu paliva se snadno udržuje v čistotě a může být umístěn téměř kdekoli. Navíc pokrmy vystaveny jedovatým látkám. Případně si možete zvolit elektrický gril, u kterého musíte myslet na přívod elektřiny.
Pro příznivce specifické chuti a vůně dřeva, je ideálním řešením gril na uhlí. Vyžaduje ovšem nejen odpovídající větrání a speciální místo venku, ale zabírá také při obsluze nejvíce času. Proto se vyplatí, aby měl speciální příslušenství, které usnadní jeho udržování v čistotě, např. popelník na vybírání popela nebo přihrádky na uhlí. Bez ohledu na druh paliva je dobré se ujistit, že gril má:
- víko (zajišťuje regulaci teploty)
- teploměr (často bývá zabudován do víka)
- kolečka (snadná manipulace při přesouvání)
Pro delší udržení tepla je určeno nerezové ohniště a rožeň. Zajímavým příkladem jsou grily Weber, Remundi nebo Big Green Egg, které mají nejen originální design, ale také šikovně využívají vlastnosti materiálu, z nichž jsou vyrobené, a zajišťují výkon, trvanlivost a přirozenou chuť. Pro zajímavost zmiňme také návrh firmy Beef Eater Barbecues, která má ve své nabídce nejdražší gril na světě: je vyroben ze zlata.