Menu

Servírování jídel je o volbě aranžovacích technik, které zvýší chuť a zanechají skvělý dojem. Seznamte se se základy, asijskými technikami aranžování a tipy, pomocí kterých se můžete inspirovat k tvorbě vlastních konceptů.

5 základních prvků servírování

  • Struktura: Začněte s nákresy a skicami, kterými si talíř vizualizujete. Inspirovat se u toho můžete podobou nějakého obrazu nebo pěkného dekorativního předmětu. Pak si připravte testovací talíř, na kterém budete pracovat při realizaci svého návrhu.
  • Jednoduchost: Vyberte si hlavní ingredienci, na kterou se v prezentaci zaměříte. Udržte kolem ní na talíři dostatek prázdného prostoru. Chaos může odvést pozornost strávníků od hlavní části jídla jinam.
  • Vyvážení: Hrajte si s barvami, tvary a texturami tak, abyste docílili toho, že strávníci jimi nebudou přehlceni. Prezentace by nikdy neměla přebít chuť a funkci jídla.
  • Porce: Dbejte na správné množství ingrediencí a na to, aby talíř seděl k pokrmu, aby nebyl ani příliš velký, ani příliš malý. Určete správný poměr bílkovin, sacharidů a zeleniny, abyste vytvořili nutričně vyvážené jídlo.
  • Klíčový prvek: Dbejte na to, aby vynikla hlavní složka jídla, a věnujte pozornost i jejím doplňkům. Tedy ostatním prvků na talíři, jako jsou přílohy, omáčky a dokonce i vzhled samotného talíře.
Klasické servírování pokrmů

Klasické servírování pokrmů

Klasická technika servírování staví na třech základních potravinách: příloha, zelenina a hlavní jídlo - ve specifickém uspořádání. Známým návodem klasického servírování je představit si talíř jako ciferník hodin.

  • Hlavní jídlo: mezi 3. a 9. hodinou
  • Příloha: mezi 9. a 11. hodinou
  • Zelenina: mezi 11. a 3. hodinou

Food plating

 

Sdílení jídla mezi více hosty je běžné zejména v asijských restauracích. Aranžování bývá náročné, pomohu vám estetické ozdoby a zajímavé misky nebo nádoby, jako jsou malé ochutnávky, košíky dim sum nebo dokonce banánové listy.

Omáčky: Vytvářejte z ní akcenty v podobě teček podél hrany talíře nebo vytvořte tvarovaný obrazec ve vybrané části talíře. Při nanášení ji lehce nalijte nebo nakapejte na talíř buď nad pokrm nebo pod něj.

Tvarované přísady: Chytře seříznuté nebo vytvarované ingredience mohou zvýšit vizuální atraktivitu pokrmů. Řízky z masa krájejte šikmo, abyste ukázali jejich propečenost a kvalitu. Tvarování do výšky dodává jídlu hloubku, strukturu a udržuje na talíři přehlednost.

Přílohy slouží jako doplněk, který oživí nebo zvýrazní barvu hlavního pokrmu. Jejich úlohou je sladit se s jeho chutí, rozhodně ne ji přebít. 

Na závěr několik jednoduchých tipů na zdobení:

  • Nehromaďte výrazné ozdoby jen v jednom koutu talíře.
  • Prezentujte pestrou paletu barev a tvarů rozmístěním ozdob kolem hlavního pokrmu.
  • Ozdoby by měly být vždy jedlé, takže se vyvarujte používání petrželových květů, citronových kroucenek, skořicových tyčinek nebo syrových bylinek.
  • Proces zdobení by neměl trvat dlouho, aby se jídlo dostalo na stůl teplé.
Produkty
Recepty
Inspirace
Menu