Určete své náklady na nákup potravin a stanovte prodejní cenu svých pokrmů.
Kalkulace nákladů na potraviny je důležitá, protože se od ní přímo odvíjí ziskovost restaurace. Zahrnuje náklady na suroviny bez dalších položek, jako jsou práce a režijní náklady. Kalkulace nákladů na potraviny je základním nástrojem stanovení, zda jsou splněny cíle v oblasti nákladů na nákup potravin.
Porozumění základům kalkulace nákladů na recept je důležité, abyste:
K odvozování nákladů na potraviny potřebujete následující nástroje a kalkulace:
Jak využít čísla a náklady v jednotlivých standardních receptech?
Vytvořte rozpis nákladů na recept pro každý pokrm, který připravujete, abyste o nich měli přehled. Zde uvádíme příklad.
Jak vidíte, jedná se o rozšíření standardního receptu, které poskytuje informace o nákladech.
Když znáte náklady na nákup potravin, můžete stanovit prodejní cenu pokrmu. Základní vzorec je:
Vaše prodejní cena by měla zahrnovat všechny náklady plus zisk, který chcete vydělat.
K výpočtu prodejní ceny potřebujeme, aby náklady na nákup potravin představovaly pouze určité procento prodejní ceny.
Tato částka se v jednotlivých částech restaurace liší podle dalších nákladů, jako jsou mzdové náklady, režijní náklady a cílový zisk. Zisk se obecně pohybuje mezi 30 až 45 %.
Zde uvádíme příklad, jak zjistit prodejní cenu pokrmu:
Na základě tohoto čísla může restaurace rozhodnout o konečné prodejní ceně s ohledem na další faktory, jako je konkurence, objem a mzdové náklady.
Klikněte na ikonu sdílet níže a vyberte přidat do domovské obrazovky. Klikněte na ikonu sdílet výše a vybrerte přidat do domovské obrazovky Klikněte na ikonu sdílet níže a vyberte přirat na domovskou obrazovku. Klikněte na ikonu sdílet níže a vyberte přidat do domovské obrazovky.