Test výnosů
Spočítejte výnos ze svých pokrmů a zjistěte, kolik potravin na ně potřebujete nakoupit a další.
Prvním tématem řízení výnosů je test výnosů. Test výnosů vám poskytne vodítko, jak stanovit výnos pokrmů.
Co odhalí test výnosů
Kolik jídla se skutečně spotřebuje.
- To vyžaduje určení vztahu mezi potravinami v různých formách při jejich zpracování (příklad: po ořezání a po uvaření) a původní formou suroviny při zakoupení.
Kolik použitelného množství zbývá v určitých fázích přípravy pokrmu. Test výtěžnosti poskytne odpovědi na tyto zásadní otázky:
- Kolik jídla musím nakoupit, když zná\m množství, které potřebuji podávat hostům?
- Co je nejlepší forma, v níž lze koupit určité suroviny, aby se minimalizovaly ztráty a vynaložené peníze přinesly co nejvyšší zisk?
- Jaký způsob zpracování a vaření povede k vyššímu výnosu?
Co nám řekne test výnosů
Z testu výnosů zjistíme tři věci:
- Množství potravin, které je třeba nakoupit;
- Nejlepší formu, v níž lze potraviny nakoupit;
- Nejlepší způsob vaření.
Test výnosů: Množství jídla, které je třeba nakoupit
Test výnosů nám řekne, jaké množství jídla je třeba nakoupit, když víme, jakou hmotnost chceme podávat hostům. Vypočítáním množství odpadu a odřezků z konkrétní potraviny můžeme zjistit, v jaké nejlepší formě lze potravinu koupit.
Příklad:
Abychom mohli podávat 50 hostům rybí filety po 100 gramech na porci, řekne nám test výnosů:
- Kolik celé ryby musíme koupit; nebo
- Jaké množství rybích filet musíme koupit.
Zvažte hmotnost celé ryby při zakoupení a získanou jedlou část, a zda z ní můžete získat více či méně než z již připravených rybích filet.
Z celé ryby o hmotnosti 500 g je třeba oříznout hlavu a ocas a odstranit kosti. Odřezky/odpad představují celkem 100 gramů. K servírování zbývá 400 gramů rybích filet.
Příklad:
Při zakoupení:
500g
100%
Odřezky/odpad:
100g
20% hmotnosti při zakoupení
Odřezky/odpad:
400g
80% hmotnosti při zakoupení
Test výnosů: Nejlepší forma, v níž lze potraviny nakoupit
Když se podrobně zaměříte na příklad na poslední stránce, položte si otázku:
- Co stojí méně?
- Celá ryba, ze které získáte jedlou část rybích filet o 80 % původní hmotnosti? Nebo rybí filety připravené k vaření, kde jedlá část činí 100 %?
- Zvažte množství odřezků a odpadu z celé ryby.
- Zvažte cenu rybích filet v porovnání s cenou celé ryby bez odřezků.
Nyní můžete zjistit, že pokud potřebujete podávat 50 porcí, musíte koupit 25 kilogramů celé ryby nebo 20 kilogramů rybích filet.
Test výnosů: Nejlepší způsob vaření
Z testu výnosů také zjistíme nejlepší způsob vaření, když víme, kolik hmoty surovina ztratí během vaření.
Příklad:
- 1 605 g australského steaku, pečeného v troubě při 100 °C po dobu 2 hodin (vnitřní teplota 60 °C) po 15 minutách odpočinku váží 1 468 g. Tímto způsobem se získá výtěžek 92 %.
- 1 605 g australského steaku, pečeného v troubě při 180 °C po dobu 1 hodiny (vnitřní teplota 60 °C) po 15 minutách odpočinku váží 1 395 g. Tímto způsobem se získá výtěžek 87 %.
To znamená, že pečení hovězího masa při nižší teplotě po delší dobu vede k vyššímu výnosu, a můžete tedy koupit méně syrového hovězího masa, protože lze podávat 92 % (na rozdíl od 87 %, které získáte pečením při vyšší teplotě).
Berte v potaz zdravé způsoby vaření. Hosté v podnicích v dnešní době vyhledávají zdravější alternativy.
Test ztráty při vaření
Samotný pojem test ztráty při vaření popisuje, jak vaření ovlivňuje výnos. To je spojeno s pojmem „k servírování“, kde jídlo vařením ztrácí nebo nabývá na hmotnosti.
Pojem nám říká, jaká část hmotnosti se během vaření ztratí z pevného množství určité suroviny. To je opět spojeno s pojmem „k servírování“, kde některé jídlo při vaření ztrácí vodu, takže se „smršťuje“, nebo absorbuje vodu a váží více.
Dozvíme se také, který způsob vaření dává větší výnos? Některé způsoby vaření z jídla odstraňují hodně vody, zatímco jiné vodu přidávají. Když o nich budete vědět, můžete snáze určit, kterým způsobem vaření dosáhnete požadovaného výnosu z receptu.
Ztráta při vaření je nevyhnutelná. Lze však zvolit způsob vaření, který po vaření výrazně nezvýší cenu surovin.
UFS Academy: Portál pro online školení profesionálních kuchařů
- Školení vytvořilišéfkuchaři z celého světa.
- Videa sledujete neomezeně.
- Školení jsou ZDARMA a bez reklam.
- Přihlášení trvá jen 30 vteřin.