Jak připravit zeleninu nebo fazole, tak aby měly chuť? Použíjevejte nejrůznější koření a bylinky. Nebojte se experimentovat a vytvořte si vlastní charkteristické kombinace.
Zelenina potřebuje drama. Metody vaření jako je restování, pečení a uzení, rozšíří jejich chuť. Kromě těchto technologických postupů zlepšete chuť pomocí řady příchutí, díky nimž už květák nebude nikdy mdlý.
Za'atar
- Je bylinka sama o sobě, ale zároveň je součástí směsí sušených bylin středního východu, které se liší podle jednotlivých regionů. Obvykle obsahuje oregano nebo tymián, sezam a škumpu a je často kombinována s olivovým olejem jako dip.
Kmín
- Vytváří komplexní chuť jídla. Přidejte do kořenové zeleniny či zamíchejte do špenátu nebo kari.
- Bílá sezamová pasta a jedna z hlavních složek humusu. Perfektní doplněk opečené zeleniny, který dodává oříškovou chuť. Je skvělý jako dressing na saláty, pokud jej smícháme s citrónovou šťávou, vodou a solí.
- Marocké koření koření ras el hanout je aromatické, pikantní a používá se do slaných i sladkých pokrmům. Směs se liší, ale obvykle obsahuje muškátový oříšek, zázvor, koriandr, kmín, kardamom, hřebíček, skořici, jamajský pepř, anýz a černý a bílý pepř.
- Králem všech hub jsou houby porcini. Po vysušení se jejich chuť stává ještě koncentrovanější a pikantnější a je dokonalým kořením v různých omáčkách a přísadách.
- Tento vedlejší produkt fermentovaných sójových bobů je nepostradatelný pro každou kuchyni. Existuje mnoho odrůd od lehké japonské sójové omáčky až po silnější čínskou či sladkou indonéskou sójovou omáčku.
- Tamarindová drť je tmavá a má hlubokou a chutnou příchuť. Můžete ji také koupi v prášku. Přidejte ji do kari, chutneys a omáček, dodá jim lepší chuť.
- Jsou dostání ve formě prášku, který má intenzivní kouřovou příchuť. Vyzkoušetje ho přidat do pečených brambor, pikantního jogurtu nebo restované brokolice.
- Existuje mnoho odrůd této sladké pikantní ořechové japonské pasty ze sóji nebo rýže. Od bílé až po tmavě hnědé a více pronikavé miso. Použijte v omáčkách a polévkách, ke karamelizaci zeleniny a ovoce nebo přidejte do omáčky s těstovinami.
Přihlaste se k odběru newsletteru
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru ještě dnes a nic Vám ze světa gastronomie neunikne. Budete dostávat informace o aktuálních trendech, inspiracích, předpisech nebo soutěžích. Navíc si budete moci podívat na videa od našich šéfkuchařů z celého světa. Nenechte si to ujít!